На окупованій Запорізькій АЕС перевели енергоблок у стан "холодної зупинки"

На окупованій Запорізькій АЕС перевели енергоблок у стан "холодної зупинки".

На окупованій Запорізькій АЕС перевели енергоблок у стан "холодної зупинки". Ілюстративне фото: t.me/znppatom

Події
22 листопада 2023 12:51

На тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції 5-й енергоблок вивели у стан "холодної зупинки" через невідповідну вимогам концентрацію бора у контурі охолодження.

21 листопада МАГАТЕ оприлюднило звіт по ситуації на захопленій російськими окупантами Запорізькій АЕС. На атомній станції вивели енергоблок №5 із стану "гарячої зупинки". Наразі на ЗАЕС у стані "гарячої зупинки" залишається лише енергоблок №4.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Повідомляється, що експертам МАГАТЕ на місці повідомили, що концентрація бору в контурі охолодження залишається нижчою за межі, дозволені його технічними характеристиками. Крім того, не було виявлено радіоактивності у вторинному контурі охолодження. Борована вода використовується в теплоносії першого контуру для підтримки ядерної безпеки.

Робота енергоблоків ЗАЕС у стані "гарячої зупинки" порушує розпорядження Державної інспекції з ядерного регулювання.

Справка Vgorode:

"Холодний зупин" – це безпечний стан ядерного реактора, коли реактор заглушений при низькому тиску і низькій температурі охолоджуючої води. Він є проміжним станом реактора між роботою і перевантаженням палива.

Під час "холодного зупину" ядерний реактор не генерує електроенергію. У стані "холодного зупину" реактор може перебувати нескінченно довго, якщо він, звичайно, під'єднаний до енергоживлення.

Перебуваючи у стані "холодного зупину", енергоблок має набагато більший запас часу, впродовж якого персонал може ліквідувати надзвичайну ситуацію, якщо така раптом виникне, й упередити важке пошкодження активної зони реактора.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах