У Запоріжжі зафіксовано три випадки захворювання тварин на сказ

У Запоріжжі зафіксовано три випадки захворювання тварин на сказ.

У Запоріжжі зафіксовано три випадки захворювання тварин на сказ. Ілюстративне фото: pinterest.com

Події
13 листопада 2023 14:37

У Запоріжжі хвора на сказ кішка укусила жінку. Мешканців міста закликають провести щеплення домашніх котів і собак від сказу. 

Як повідомили у мерії Запоріжжя, у Шевченківському районі на лікування в ветклініку доставили кота, у якого попередньо діагностували ниркову недостатність. Під час лікування тварина померла.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як стало відомо, кіт вкусив господарку, а дослідження біоматеріалів виявило сказ. 

Держпродспоживслужба провела дезінфекцію і щеплення тварин на прилеглій території. Наразі це вже третій випадок захворювання сказом серед тварин у Запоріжжі. Власників котів і собак закликають провести щеплення тварин. 

Довідка Vgorode:

Сказ - це гостре інфекційне захворювання, що виникає після укусу зараженої тварини, що протікає з важким ураженням нервової системи і закінчується, як правило, смертельним наслідком.

Які перші дії за укусу?

Найкраще відразу звернутися до лікарні. Якщо є множинні і глибокі рани, необхідно відразу ж дзвонити в "швидку" або якнайшвидше дістатися найближчої медустанови. Пошкоджені ділянки шкіри буде корисно якнайшвидше ретельно промити водою з милом. Це допоможе змити слину тварини, адже саме через неї передається інфекція.

А якщо це не рана, а лише подряпина?

Все одно варто звернутися до лікарів. Якщо собака або інша дика (не щеплена) тварина не розірвала одяг і не залишила глибоких ран, то ймовірність заразитися небезпечними інфекціями буде меншою. Однак ризик залишається, і щоб убезпечити себе краще все одно прийти до лікарні чи місцевої поліклініки.

Якщо я не приїхав до лікарні відразу після укусу?

Найстрашніші хвороби, які можуть передаватися через укуси собак – це правець і сказ. Інкубаційний період (поки не виявляються жодні симптоми) у   сказу   триває   кілька місяців   (у поодиноких випадках – від 10 днів), а у   правця –   близько 8 днів   (а іноді до кількох місяців). Тому навіть через тиждень і місяць після укусу ще не пізно буде звернутися до лікарів.

При захворюванні правцем ймовірність летального результату оцінюється від 15 до 35%, а ось сказ   завжди призводить до смерті.

Що мені зроблять у лікарні? 40 уколів у живіт?

У будь-якій медустанові пацієнту з укусом обов'язково оглянуть та опрацюють рани. Після цього (якщо вакцини є) можуть зробити необхідні щеплення. Також дадуть направлення до поліклініки за місцем проживання, де пацієнта спостерігатиме рабіолог.

Якщо пацієнта вакцинували від правця понад 5 років тому, то після укусу доведеться зробити щеплення (планово вакцинація АДС-м робиться кожні 10 років).

Від сказу вже давно не роблять багато уколів у живіт. Сьогодні це лише   курс з 5 безболісних щеплень у плече. За словами лікарів, загалом в Україні випадки смерті від сказу поодинокі, у багатьох регіонах їх давно не фіксували.

Перш ніж приступати до вакцинації лікар може запропонувати поспостерігати за твариною, що вкусила. Якщо через тиждень воно залишиться живим і не виявлятиме симптоми сказу, то в щепленнях може не бути потреби.

А якщо тварина домашня і не виглядала скаженою?

Існує думка, що сказ розносять тільки дикі тварини або бездомні собаки, але це не зовсім так. Непоодинокі випадки зараження цією смертельною хворобою саме від свійських тварин. Якщо домашня кішка або собака не вакциновані, то є ризик того, що вони є переносниками хвороби.

Основна форма сказу - буйна. Протягом 6 - 11 діб у тварини буде спостерігатися агресивна поведінка та інтенсивне слиновиділення. Однак   навіть спокійні тварини вже можуть бути переносниками сказу.

Чи є в Україні вакцини від правця та сказу?

За словами виконувача обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун, на даний момент у країні достатньо вакцин і від правця, і від сказу. Всі вони закуплені за кошти з держбюджету та у всіх державних медустановах вакцинація проводитиметься   безкоштовно.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах