Запоріжців попереджають про заборону спалювання сухої трави та опалого листя

Запоріжців попереджають про заборону спалювання сухої трави та опалого листя.

Запоріжців попереджають про заборону спалювання сухої трави та опалого листя. Фото: eric anada, pexels.com

Події
07 листопада 2023 17:23

Жителям Запоріжжя вчергове нагадують про сувору заборону спалювання сухої трави та опалого листя.

Державна екологічна інспекція Південного округу повідомляє, що спалювання листя і трави в Україні є незаконним і передбачає адміністративну, а подекуди й кримінальну відповідальність.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За спалювання сухої трави й листя передбачений штраф від 3 060 до 6 120 гривень (для посадових осіб від 15 300 до 21 420 гривень).

Якщо спалювання відбувалося на території природно-заповідного фонду – 6 120 до 12 240 гривень(для посадовців – від 21 420 до 30 600 гривень).

За знищення чи пошкодження лісових масивів, зелених посадок навколо населених пунктів, вздовж залізниці – 90 тисяч – 150 тисяч гривень.

Якщо під час пожежі внаслідок спалювання трави чи листя загинули люди, за це загрожує від двох до п’яти років ув’язнення.

Під час дії воєнного стану в Україні спалювання сухостою може бути прирівняне до диверсій.

Фахівці державної екологічної інспекції наголошують, що у статті 113 "Диверсія" до переліку злочинів додали навмисні підпали, зокрема сухої рослинності.

Фото: Державна екологічна інспекція Південного округуФото: Державна екологічна інспекція Південного округу

Чим шкідливо спалювати листя:

Під час спалювання рослинності руйнується ґрунтовий покрив та всі наявні в ньому поживні речовини. З листям згорають корисні комахи, знищується насіння і коріння рослин, зазнають пошкоджень нижні частини дерев і кущів, верхні частини їхнього коріння.

Також у вогні можуть загинути й постраждати звірі, плазуни, земноводні - вони згорають або задихаються.

Зазначається, що під час спалювання листя, трави й бур’янів разом з димом вивільняються чадний газ, окис азоту, пестициди та радіонукліди. З листя чи трави, що тліють, виділяється бензопірен, який викликає онкологічні захворювання. З димом вивільняються діоксини, які можуть викликати проблеми з репродуктивним здоров'ям та розвитком, ураження імунної системи, гормональні порушення та рак.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах