В Україні затвердили етику спілкування з батьками щодо діагнозу дитини

В Україні затвердили етику спілкування з батьками щодо діагнозу дитини -

В Україні затвердили етику спілкування з батьками щодо діагнозу дитини - фото: Thanasis Zovoilis, gettyimages.com

Події
22 жовтня 2023 13:57

В Україні затвердили Порядок інформування майбутніх батьків, батьків, інших законних представників, а також осіб, які досягли 14 років, щодо несприятливого діагнозу дитини.

За даними ВООЗ, у світі 4-6% від загальної кількості новонароджених з'являється на світ із вродженими вадами розвитку. Ще в 15% вони проявляються протягом перших 5-10 років життя. Іноді лікарі можуть сказати про це необережно, зі своїми судженнями чи роздумами, а це може стати причиною депресії у батьків, негативно впливати на стосунки у сім'ї та навіть призвести до відмови від дитини.

Тому МОЗ затвердив Порядок інформування про несприятливий діагноз. Він поширюється на спадкові та вроджені патології або ризик їх появи, що може призвести до інвалідності чи смерті дитини.

Згідно з новим порядком, лікар зобов'язаний надати батькам (у тому числі майбутнім) або законним представникам інформацію про стан здоров'я дитини. Також він має сказати мету проведення запропонованих досліджень та лікувальних заходів, прогноз можливого розвитку захворювання, у тому числі наявність ризику для життя та здоров'я дитини.

Але важливо, що ця інформація має надаватися нейтрально та в повному обсязі. Лікар повинен використовувати чітку, зрозумілу лексику та термінологію при повідомленні діагнозу. Потрібно пояснювати спеціальні терміни загальнодоступними зрозумілими словами та використовувати короткі однозначні фрази.

При наданні інформації забороняється рекомендувати або ініціювати переривання вагітності крім випадків, коли є медичні показання.

Лікар не повинен схиляти пацієнта до рішення, яке вважає за правильне. Дозволено лише рекомендації та повне висвітлення можливих шляхів лікування.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах