Із Гуляйполя до Запоріжжя евакуювали колекцію картин 50-х років

Із Гуляйполя до Запоріжжя евакуювали колекцію картин 50-х років.

Із Гуляйполя до Запоріжжя евакуювали колекцію картин 50-х років. Фото: incentre.zp.ua

Події
21 вересня 2023 13:55

Активісти зі спільноти "Гуляйпільські старожитності" взяли на себе ініціативу щодо порятунку історичної спадщини Запорізької області, конкретно картин художника Свирида Артемовича Говіни, які є частиною цінної колекції.

Як повідомляє Запорізький центр розслідувань, ці картини були створені художником протягом тривалого періоду з 1950 по 1980-ті роки. Донька Свирида Говіни, яка була представником бердянської художньої школи Бродського, зберігала ці полотна в будинку художника. Однак через обстріли будинок пошкодився, і дощова вода та волога потрапляли всередину, загрожуючи завдати шкоди цінним картинам.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

З дозволу доньки художника було прийнято рішення перевезти колекцію до Запоріжжя, де її було фотографовано і збережено, щоб запобігти подальшому пошкодженню та зберегти ці цінні твори мистецтва. В майбутньому планується провести реставрацію картин і організувати виставку у Запоріжжі.

Із Гуляйполя до Запоріжжя евакуювали колекцію картин 50-х років.Із Гуляйполя до Запоріжжя евакуювали колекцію картин 50-х років. Фото: incentre.zp.ua

Із Гуляйполя до Запоріжжя евакуювали колекцію картин 50-х років.Із Гуляйполя до Запоріжжя евакуювали колекцію картин 50-х років. Фото: incentre.zp.ua

Цей акт порятунку картин може здатися на перший погляд надзвичайним, але важливо пам'ятати, що збереження культурної спадщини є важливим завданням для будь-якої країни. Руйнування культурної спадщини внаслідок війни викликає засудження і негативну реакцію міжнародної спільноти. Збереження цієї спадщини дозволяє майбутнім поколінням збагачувати своє сприйняття власної культури та історії.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах