Деякі не відновлять: масштаби руйнувань прифронтових міст та сіл Запорізької області

Деякі не відновлять: масштаби руйнувань прифронтових міст та сіл Запорізької області.

Деякі не відновлять: масштаби руйнувань прифронтових міст та сіл Запорізької області. Фото: facebook.com/gpotg

Події
23 травня 2023 16:35

У Запорізькій області зруйновано вже понад 6,5 тисяч об’єктів житлової, соціальної та бізнес-інфраструктури. Зокрема – 4,5 тисяч житлових будинків.

Як повідомив голова Запорізької ОВА Юрій Малашко, у Запорізькій області по всій лінії фронту дуже кричуща ситуація. Збільшилися обстріли і є населені пункти, по яким ворог б'є більше.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Наприклад, Оріхів, Гуляйполе, Мала Токмачка. Є такі населені пункти, по яким б’ють менше. Внаслідок обстрілів руйнується інфраструктура, цивільні домівки. Страждають і, на жаль, гинуть люди. Війна – це горе, яке принесли до нас рашисти Але ми маємо бути стійкими, бо у період деокупації у нас буде ще більше роботи, – зазначив голова ЗОВА.

Малашко повідомив, що ворог сильно закріпився. Крім хаотичного мінування лінії фронту, вони також зробили опорні пункти, залили їх бетоном.

Також за словами очільника Запорізької ОВА, серед населених пунктів у Запорізькій області будуть і такі, вже не зможуть відбудувати після перемоги.

- На жаль, за наявною інформацію, дійсно, є населені пункти, села, які можуть бути просто стерті з лиця землі. Залишилося 5-10 хат, відновлювати їх не матиме сенсу. Маленькі села економічно невигідно відбудовувати і відновлювати. Тому ми будемо пропонувати людям сертифікати на придбання житла – не тільки в нашому, а й інших регіонах, – розповів голова Запорізької ОВА.

Очільник ЗОВА розповів, що існування багатьох населених пунктів території нашої області після завершення бойових дій буде залежати від роботи там підприємств.

Наразі представники бізнесу запевняють обласну владу, що готові повернутися і працювати на деокупованій території.

А для жителів прифронтових населених пунктів до завершення бойових дій важливо фіксувати з допомогою правоохоронних органів та місцевої влади наслідки російських ударів. Це допоможе у майбутньому отримати компенсацію збитків.

- На сьогоднішній день в реєстр по відновленню вже внесено близько 6631 об’єкт. Зокрема, 4,5 тисяч житлових будинків. Найголовніше наразі – зареєструвати кожен пошкоджений будинок до реєстру пошкодженого майна. Після реєстрації комісія надасть відповідь щодо суми компенсації і надання сертифікату на відновлення або придбання нового житла, – розповів Малашко. 

Малошко також повідомив, що наразі створено 27 військово-цивільних адміністрації. Ще 9 – має бути створено найближчим часом. Після деокупації є 7 днів на те, щоб військово-цивільні адміністрації почали працювати в повному обсязі. 

Також станом на зараз в області зареєстровано 213 000 внутрішньо переміщених осіб. За останній час ця цифра збільшилась на 2000. Після контрнаступу кількість ВПО зросте. В Запорізькій області є 43 000 місць, де ми можемо прийняти таких людей.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах