Гендиректор МАГАТЕ планує у травні представити угоду про захист Запорізької АЕС

МАГАТЕ планує у травні представити угоду про захист Запорізької АЕС.

МАГАТЕ планує у травні представити угоду про захист Запорізької АЕС. Фото: iaea.org

Події
13 травня 2023 10:28

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі планує вже цього місяця представити Раді Безпеки ООН угоду з РФ та Україною щодо захисту Запорізької атомної електростанції. 

За інформацією Reuters із посиланням на джерела, Україна, яка тривалий час виступала проти цієї угоди, підтримала її. Це сталося на тлі підготовки до контрнаступу та можливих бойових дій поблизу ЗАЕС. Водночас позиція Росії менш зрозуміла.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

На прохання прокоментувати інформацію про можливу презентацію угоди, Гроссі відповів, що "продовжує інтенсивні переговори з усіма залученими сторонами щодо забезпечення захисту Запорізької АЕС".

Джерела агентства вказують, що тепер МАГАТЕ пропонує заборонити розміщення важкого озброєння на території станції. А втім, досі немає розуміння, що саме вважати важким озброєнням.

Двоє інших джерел додають, що угода передбачає відсутність військових на АЕС, але росія продовжує стверджувати, що озброєні люди на станції не підпадають під категорію військових. Також в угоді хочуть прописати заборону будь-якого тиску та нападів на український персонал станції.

Варто зазначити, що Запорізька АЕС – найбільша атомна станція в Європі, має шість енергоблоків ВВЕР-1000.

Наразі ЗАЕС продовжує покладатися на єдину лінію електропередачі 750 кВ для отримання електроенергії на власні потреби. До окупації на об’єкті було чотири таких зовнішніх ліній електропередач.

Резервна лінія електропередач напругою 330 кВ, яка була пошкоджена 1 березня на підконтрольній Україні території, досі не відремонтована через обстріли.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах