У Бердянську окупанти "націоналізували" костел і тримають у полоні священників

У Бердянську окупанти "націоналізували" костел і тримають у полоні священників.

У Бердянську окупанти "націоналізували" костел і тримають у полоні священників. Фото: wikimapia.org

Події
22 квiтня 2023 12:30

У тимчасово окупованому Бердянську російські загарбники змусили закритися чи піти у підпілля багатьох представників релігійних організацій, крім Православних церков московського патріархату.

Росіяни захопили будівлю католицького костелу Різдва Пресвятої Діви Марії у тимчасово окупованому Бердянську. У костелі місцеві жителі могли отримати допомогу та укриття, а також послухати органну музику. Про це повідомили у Бердянській міській військовій адміністрації.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Російські загарбники продовжують чинити утиски і переслідувати релігійні громади у Бердянську. На цей раз вони захопили будівлю католицького костелу, – повідомили у Бердянській військовій адміністрації.

Окупаційна влада систематично проводить релігійні переслідування. У січні цього року через окупаційну владу вимушено закрилися церкви євангелічних християн-баптистів та зали Свідків Єгови у Бердянську.

Костел Різдва Пресвятої Діви Марії захопили російські окупанти. Щоб виправдати захоплення будівлі, окупанти заявили, що там ховали українських військових та партизанів. Традиційне вбрання священика та деталі храмового розпису назвали атрибутами чорної магії. А католицьких священиків звинуватили в закликах усувати державний лад за часів президентства Віктора Януковича, який втік.

Настоятель костелу отець Іван Левицький брав участь у проукраїнських мітингах і щодня молився у центрі міста.

- Минулого року окупанти викрали священиків греко-католицької церкви Богдана Галета та Івана Левицького. Їх звинуватили у зберіганні вибухівки та співпраці з українськими спецслужбами. Досі ми не маємо жодної інформації: чи живі вони і який мають стан здоров'я. Пропагандистські медіа писали, що нібито в костелі знайшли схованку зі зброєю, а самі священнослужителі 2015 року деякий час служили капеланами української армії в зоні АТО, – додали у міській раді.

До повномасштабного вторгнення костел був центром милосердя. Там проводили культурні заходи. У перші дні російської окупації Бердянська костел став укриттям місцевих жителів. Там же людям надавали допомогу.

Місцеві жителі згадують, що свого часу священики московського патріархату протестували проти будівництва католицького костелу. Але громада наполягла на рівні всіх релігійних конфесій.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах