В аптеках Запоріжжя в квітні не буде ніяких змін з продажу ліків

В аптеках Запоріжжя у найближчий час не буде ніяких змін з продажу ліків.

В аптеках Запоріжжя у найближчий час не буде ніяких змін з продажу ліків. Фото: europa.jobs

Події
01 квiтня 2023 12:38

Минулі дні у Запоріжжі можна було спостерігати черги в аптеках через те, що наче з 1 квітня розширюєтся перелік ліків, які продаватимуть лише за рецептом лікаря. Але як стало відомо, жодних змін щодо відпуску ліків в аптечній мережі міста в квітні не відбудеться.

Як повідомив виконуючий обов'язки мера Запоріжжя Анатолій Куртєв, рецепт як і раніше потрібен лише на рецептурні ліки. Перелік та умови відпуску рецептурних ліків з 1 квітня не змінюються. З квітня додатково вводиться можливість купувати рецептурні ліки не лише за паперовим рецептом, а і за електронним (в аптеках, які мають відповідну технічну можливість). Медикаментами аптечна мережа Запоріжжя забезпечена в достатній кількості.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Сімейні лікарі, як і раніше, виписуватимуть пільгові рецепти представникам пільгових категорій громадян, у тому числі в рамках програми "Доступні ліки". Так само виписуються рецепти на окремі лікарські засоби, які відносяться до обмеженого використання та потребують строгого обліку.

В МОЗ зазначили, що перелік рецептурних ліків (які підлягають відпуску виключно за призначенням лікаря та призначаються на спеціальних рецептурних бланках) є близько 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів, саме на них потрібен рецепт лікаря. Частина рецептурних ліків може включати:

  • антибіотики;
  • протисудомні засоби;
  • гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні);
  • препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • деякі антигельмінтні препарати;
  • деякі антигістамінні засоби;
  • кроворозріджуючі препарати;
  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
  • стероїдні лікарські засоби;
  • деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.

Решту ліків, які не потребують обовʼязкового призначення лікарем, можна, як і раніше, придбати в аптеці без спеціального рецепта.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах