"Не вірили, що нас почують": історія врятованої родини після ракетного удару в Запоріжжі

"Не вірили, що нас почують": історія врятованої родини після ракетного удару в Запоріжжі.

"Не вірили, що нас почують": історія врятованої родини після ракетного удару в Запоріжжі. Фото: facebook.com/DSNSZP

Події
16 березня 2023 11:21

Вночі 2 березня росіяни вчергове атакували Запоріжжя із ЗРК "С-300". Ракети влучили у житловий п'ятиповерховий будинок у центрі міста. Вагітна Анна Купрієко, яка дивом вижила після ракетного удару, прийшла до рятувальників подякувати за не лише власне життя, а й життя чоловіка, майбутньої дитини та навіть песика. Дівчина також попросила, щоб рятувальник став хрещеним батьком для її майбутнього малюка.

27-річна Анна Купрієнко та 25-річний Юрій Федірко були в будинку, в який вночі 2 березня влучила ворожа ракета. Молоде подружжя жило на 4-му поверсі. Прокинулись після першого вибуху, побачили в своїй квартирі квартиру сусідів з п'ятого поверху. Від удару вона (прим. – квартира) провалила бетонні плити, пише 061.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Анна з Юрієм побігли до ванної кімнати, де ховались раніше під час повітряних тривог, але її відкинуло до коридору і там привалило.

- Добре що в ванну не добігли, як потім мені сказали, від ванної нічого не лишилось… діра лише. Ми з чоловіком взагалі не сподівались, що нас почують. Я посадила собі голос тоді, так кричала. Спочатку було спекотно і потім сильний запах сірки. Дихати було важко. Почули машини, які працювали на вулиці. Ми кричали і чули як рація працює. Рятувальники почали говорити, що чують голоси - жіночий і чоловічий, а ми боялись, щоб рятувальники не пішли. Кричали дуже, аж поки вони не сказали, щоб ми не витрачали сили, що вони вже знають, де ми є… коли побачила через дірку, яку вирив рятувальник, його руку, то не могла відпустити її. Він передав мені воду. Дуже пити хотілось. Чоловік мене підштовхував, щоб я пролізти могла в ту норку, – розповідає Аня.

Вчора, 15 березня, в обласному управлінні ДСНС Анна вперше після трагедії побачила обличчя рятувальників, які знайшли та витягли їх із зруйнованого будинку. Дівчина прийшла на зустріч разом із мамою, бульдогом Мірою, яку вдалось знайти під уламками через 2 доби після удару. Чоловік Ані ще у лікарні.

То була справжня пастка, згадують рятувальники, які вiд перших хвилин після удару намагалися знайти під завалами людей. "З усіх боків вони були затиснуті цими уламками. Рушити їх не можна було тому, що стіни і все інше вже тріщало. Будь-якої миті могло статися руйнування, обвал, завал, – каже керівник другої пожежно-рятувальної частини Павло Бузовський.

- Коли проводилось обстеження зруйнованих конструкцій, ми шукали чи є люди, які потребують допомоги. На четвертому поверсі чули голоси і було прийнято рішення провести там розвідку. На автодрабині піднялися до зруйнованої квартири. Багатотонні уламки, плити бетонні, домашні речі … аж раптом люди повідомили, що вони бачать світло від наших ліхтарів і ми визначили, де вони знаходяться. Стіни тріщали і могло статись подальше руйнування, тому рухати уламки не можна було. Почав рити тунель до них. Жоден інструмент не можна було застосувати, тож рили вручну. Коли розширив тунель наскільки це можливо, запропонував Ані і Юрі аби вони спробували пролізти цим тунелем. Ми могли дотягтися один до одного руками. Я сказав Ані, що візьму її за руки і буду намагатися витягувати, а вона нехай як зможе допоможе мені, – розповідає Павло.

Чоловік зізнався, що коли Аня повідомила йому вагітність, то дуже злякався, бо переживав, що вагітна жінка не зможе пролізти через той невеликий тунель, який вдалось зробити. Але коди почув, що термін вагітності невеликий, то видихнув з полегшенням.

У чоловіка Ані була притиснута бетонними уламками рука і нога. Самостійно він рухатись не міг. Коли його витягли, рятувальники зупинили йому кровотечу на руці і передали медикам. Юра ще й досі в лікарні.

- На лівій руці розтрощено суглоб, треба протез буде, мабуть, зробили пересадку шкіри, – додала Аня.

Під час зустрічі із рятувальники, вона запропонувала Павлові стати хрещеним для їх дитинки. Він погодився.

Разом з Анею сьогодні була її мама, Ірина та собака Міра, яку також вдалося витягти з-під завалів будинку. Щоправда тваринка чекала на своє спасіння дві доби.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах