Скандал з виплатами у Запоріжжі: як зараз живуть люди, житло яких зруйновали ракетні удари

Як зараз живуть люди, житло яких зруйновали ракетні удари по Запоріжжю.

Як зараз живуть люди, житло яких зруйновали ракетні удари по Запоріжжю. Фото: Анна Покровська, Vgorode.ua

Події
23 сiчня 2023 14:05

Після ракетного удару по багатоповерхівці у Дніпрі заявили, що постраждалим виплатять до 1 мільйона гривень компенсації і посприяють, щоб людям допоміг і бізнес. Після цих слів у Запоріжжі виникла нова хвиля обурення до своєї місцевої влади, адже через ракетні обстріли у прифронтовому місті десятки людей теж залишилися без криши над головою, але про те, що суми компенсації можуть перевищувати 6-15 тисяч гривень вони навіть не чули.

Vgorode поспілкувався з запоріжцями, які втратили домівки через ворожі обстріли, та з'ясував, яку допомогу вони отримали від міської влади, від волонтерів і як живуть зараз. Також ми звернулися до мерії за коментарем та написали інструкцію – як отримати коменсацію у випадку, якщо через війну у вас постраждало житло.

Історії запоріжців, житло яких постраждало від ракетних ударів 

"Мого тата діставали з-під завалів 5 годин і показували в новинах": історія родини, яка чудом врятувалася від ракетного удару на Сталеварів

За словами Анастасії, вона з чоловіком і маленьким сином проживали на квартирі на Сталеварів, 16 (проспект Соборний) у своїх друзів. У березні, коли почалась війна, вони тимчасово переїхали у Закарпатську область. А ось батьки дівчини – Василь та Наталія Левченко – жили у Пологах (окуповане росіянами місто).

- Коли там стало скрутно, я дуже попросила батьків виїхати. Я заплатила гроші, щоб їх вивезли (вони дуже складно виїжджали) і вони потім жили на нашій квартирі. І ось 6 жовтня, коли був прильот, батько спав у кімнаті нашого сина, а мама – в нашій спальні (яка зі всієї квартири більш-менш вціліла). Батька забрали у лікарню, мама не постраждала. По суті, ніхто ні з ким не зв'язувався, ніхто нікому не заплатив ні копійки, – згадує Анастасія.

Дівчина додала, що в них пропало все майно, яке було у квартирі. Вцілив лише матрац і деякі речі, простирадла. Вцілілі речі збирала близька подруга родини, яка викликала ДСНС із драбиною, щоб можна було піднятися на поверх і забрати те, що залишилося.

- З батьками ніхто не зв'язувався. Ми самі купили батькам речі, бо після вибуху мама вилазила з вікна в піжамі та у ковдрі. Тато був лише у спортивних штанах, в цьому вигляді його і забрали до лікарні. Єдине, що коли розбирали завали, рятувальники знайшли наші документи. Ні Куртєв, ніхто, ніщо не зв'язувались. І це добре, що в нас є можливість купити собі, банально, одяг. Банально, ніхто навіть не зв'язався, не поцікавився, чи все нормально із постраждалими, – обурюється Анастасія.

Власникам квартири, друзям, ніхто нічого не виплатив за зруйноване майно. Сім'я направила заявку в "Дію" на відшкодування, але й не чекає отримати нічого.

"Ми дивом вижили – я, чоловік та 3-річна дитина": історія молодої родини, яка залишилася без житла

Молода мама Катерина розповіла нам, що з сім'єю проживала у будинку на Осипенковському, який зруйнувала ворожа ракета 9-го жовтня. Вона з чоловіком та 3-річною дитиною дивом вижили. На ранок після вибуху біля будинку зібралися волонтери, які допомогли сім'ї з їжею, одягом. На третій день людям дозволили забрати уцілілі речі. 

Влада запропонувала людям поїхати пожити в школу №29. Грошову допомогу від конкретно від міськради сім'я, за словами Катерини, не отримала. Допомагали тільки волонтери, а також була фінансова допомога від благодійного фонду "Карітас".

- Зараз нам дала притулок жінка незнайома. Живемо у неї в квартирі на Заході. Допомоги від влади нашої міської ніякої не отримували від слова зовсім, жодної найменшої компенсаціх. Все, що нам сказали, це чекайте на перемогу і будуть потім репарації і може відновлення будинку… Але там нічого відновлювати... наша квартира знаходиться у третьому під'їзді, ми були біля епіцентру вибуху… У нашій квартирі по стінах тріщини, балкона половини немає… Все що допомогли – це заклеїти вікна плівкою і все, на тому допомога від міської влади закінчилася, – сказала Катерина.

Жінка отримала серйозні травми в результаті ракетного удару

Постраждала в результаті ракетного удару по Запоріжжю - фото надіслала сама СвітланаПостраждала в результаті ракетного удару по Запоріжжю - фото надіслала сама Світлана

Жінка проживала у третьому під'їзді на вулиці Зестафонській, 8. У результаті удару її квартира частково зруйнована, а запоріжанка отримала травми – струс головного мозку, забіна рана м'яких тканин голови.

- Допомогу одержала від "Карітас" в сумі 6 500 та від фонду "Блакитний птах" за поранення 3 000. Як ВПО не зареєстрована, тому що на даний момент проживаю в Італії. Від держави та місцевої влади не одержувала допомогу, – розповіла нам Світлана Резвіна.

Жінка втратила маму та житло через ворожу ракету

Загибла жінка -Загибла жінка - фото: twitter.com/olenahalushka

Олена Живиця проживала у другому під'їзді на вулиці Зестафонській, 8 (Осипенковський). Після прильоту загинула її мама. Ракета поцілила у будинок, коли 87-річна Ніна Альхова спала. Її намагалися врятувати лікарі, але не змогли. У жінки залишилися дві доньки, онуки та правнуки. 

За словами доньки Олени, вона отримала 15 тисяч гривень на похорон від Управління соціального захисту населення Запорізької міськради. 

- Щоб забити вікна, звернулась до волонтерів, які за свої кошти купили осб, піну та закрили вікна ще в семи квартирах нашого під'їзду. Сказали, що тим, хто живе в школі, можуть допомогти з гуртожитком, там кілька бабусь мешкали. Результату не знаю. А так допомога від "Карітаса" на вікна та по 6600 гривень. І то не всі поки отримали. Микола Білий (депутат та засновник "Віконди") засклив нам вікна у вцілілих під'їздах. Я зараз живу в квартирі дітей, де і прописана. А проживала з мамою. Діти з грудною дитиною виїхали на Захід України, – розповіла нам жінка.

За її словами, в Управлінні соцзахисту допомогли з оплатою за опалення після колективного листа на ім'я Анатолія Куртєва. Також оформили статус ВПО.

"За всі місяці була отримана матеріальна допомога тільки від волонтерів", – військовослужбовець про зруйноване житло на Осипенковському

Владислав – військовослужбовець, який зараз знаходиться не у Запоріжжі. На момент прильоту вдома була його мама. Квартира знаходилася у 4-му під'їзді, котрий не підлягає відновленнню.

- На момент ракетного удару вдома була лише мама – вона серйозно не постраждала (забиті місця, подряпини, сильний стрес), я – військовослужбовець, перебуваю не в Запоріжжі. Про тимчасове житло не просили, маму відправив до родичів до іншого міста. За ці місяці було отримано матеріальну допомогу лише від волонтерів у розмірі 6500 гривень на особу. Щодо компенсацій кажуть, що зруйновані під'їзди відбудовуватимуть після війни, – розповів нам Владислав. 

72-річна жінка залишилася без житла

Що з квартирою 72-річної жительки Запоріжжя -Що з квартирою 72-річної жительки Запоріжжя - фото надіслала донька постраждалої

Донька Наталя розповіла нам, що у зруйнованому на Осипенковському будинку проживала її мама – Лариса Борисівна Карпенко. Їй 72 роки. Вона була на четвертому поверсі четвертого під'їзду. Довгий час жінка була в шоковому стані – заплакала вперше через два тижні, а заговорити про те, що сталося, змогла тільки зараз, через кілька місяців.

- Коли вона вибігала із сусідом, то вони ще двом людям допомогли вибратися. Їх придавило і вони піднімали плити. Але за це вона не хоче згадувати, каже, що це нормальні дії в тій ситуації, – розповідає донька Лариси Борисівни.

За її словами, компенсацію за втрачене житло жінка не отримала. Єдине, що жителей всього будинку оформили як ВПО і з листопада вони отримують виплати. А за жовтень 2 000 гривень заплатили з міського бюджету.

Зараз жінка живе у сина, тому тимчасове житло їй не пропонували. 

"Мою бабусю після прильоту зашили, як попало", – запоріжанка про вибух на Осипенківському

Запоріжанка Альона Кільпа розповіла нам, що після вибуху на Зестафонській, ніхто з мерії не зв'язувався з її родиною. Тоді від вибуху постраждала бабуся дівчини. Жінку доставили у лікарню, де її безкоштовно зашили, а усі подальші медикаменти та маніпуляції родина оплачувала сама (перев'язки, ліки). 

- Коли прилетіло, ще й у частині поліції сказали, щоб ми чекали Перемоги. А ось де, як і що з нами, нікого не хвилювало. Бабусю після прильоту зашили, як попало. Охорону будинку, доставку машини із OSB-плитами, врізання замка у під'їзд – все за власний кошт, бо мерія виділила дсп лише на перші два поверхи, останнім – давали плівку, – розповіла Альона.

Пенсіонерка постраждала під час вибуху на Зестафонській.Пенсіонерка постраждала під час вибуху на Зестафонській. Фото: instagram.com/lelya_lya_

Також люди не знають, як бути із комунальними, адже їх підключили у будинку, але багато людей там не живуть, бо житло не пригодне для життя.

Дівчина також втратила будинок через ракетний обстріл у Оріхові. Де ракетой зруйновано батьківський будинок.

Родина також втратила будинок у тимчасово окупованому Оріхові.Родина також втратила будинок у тимчасово окупованому Оріхові. Фото: instagram.com/lelya_lya_

Родина з двома дітьми залишилася без даху над головою через ворожу атаку

Родина і їх постраждалий будинок на Леонтовича -Родина і їх постраждалий будинок на Леонтовича - фото надіслала Анна Тітова

Запоріжанка Анна Тітова розповіла, що того ж 9 жовтня о другій ночі ворожа ракета прилетіла і на вулицю Леонтовича на правому березі. Будинок її сім'ї за два будинки від того місця. У результаті прильоту в домі не стало ні даху, ні вікон. Металеві двері покрутило від вибухової хвилі, впала стеля.

У будинку зруйновані вікна, дах, зіпсована стеляУ будинку зруйновані вікна, дах, зіпсована стеля

- Все, що ми отримали – це 1984 гривні від депутата і партії Буряка. Від волонтерів – осб, плівку, шифер. Від місцевої влади теж трошки шиферу і якісь дошки. Все, що треба було докупити на відбудову, ми купляли за свій рахунок і завдяки друзьям, – розповіла жінка.

Сім'я відбудовує все своїми силамиСім'я відбудовує все своїми силами

Зараз сім'я з двома дітками живе на Бабурці. За словами жінки, у соцзахисті їй повідомили, що їхньої адреси в списках немає, тому в черзі їй можна не стояти. Зараз всі документи і акт руйнування у людей вже є. Сім'я намагається відбудувати все свої силами, але грошей не вистачає. 

"У мене загинула майже уся родина: бабуся, дідусь, брат та невістка"

Катерина Лелецька розповіла нам, що 6 жовтня, коли була масована ракетна атака по Запоріжжю, в будинку на проспекті Соборному (на Сталеварів) дівчина втратила майже всю сім'ю. На момент вибуху в квартирі були дідусь, бабуся, брат та його жінка. Але ніякої допомоги від місцевої влади родина не отримала.

- Після вибуху до нашого будинку приїздили телеканали, де виступала місцева влада. Тоді нібито була заява, що усім мешканцям було запропоновано помешкання у замін на зруйновано, але усі "відмовились". Нібито усі жителі виявили бажання дочекатися відновлення будинку та своїх квартир. Але такого не було. Ніхто нічого не пропонував. Усе тільки для СМІ. А де жити? Люди залишилися без нічого. Навіть тимчасового нічого не запропонували. Дом в аварійному стані. Як і коли його збираються відновлювати, незрозуміло, – розповіла дівчина.

Катерина додала, що ніякі гроші та квартири не повернуть їй її рідних, але "чому в одному місті такі речі вирішуються по-людські, а в нашому – ми нікому не потрібні".

- Наскільки мені відомо, нікому нічого не виплачували і не пропонували. Особисто я отримала тільки виплату у вигляді подвійної пенсії на поховання бабусі та дідуся. На цьому все. Але це, начебто, стандартна процедура і нічого спільного із меріжю та компенсаціями не має, – згадує дівчина.

Запоріжанка також повідомила, що у міськраді є усі данні постраждалих, але ніхто ні з ким не зв'язується. Мешканці будинку написали колективне звернення до мерії на основі акту о руйнуванні будинку. Наразі люди чекають ще один окремий акт, о руйнуванні квартири.

Хто та яку грошову допомогу може отримати на відновлення житла

Зруйнований будинок на вулиці Новицького -Зруйнований будинок на вулиці Новицького - фото: Vgorode.ua

Vgorode звернувся до міськради із питаннями, як постраждалі родини можуть отримати статус ВПО та кошти на відновлення пошкодженного в результатів вибухів житла.

У міськраді повідомили, що 6 тисяч гривень, які отримали родини, це додаткова щомісячна грошова підтримка людей, житло яких зруйноване російськими обстрілами. Але вона (підтримка) нараховується для кожної сім'ї індивідуально. Кожній людині, житло якої постраждало внаслідок ворожого прильоту, оформлюється статус ВПО, який дає можливість отримувати щомісяця по 2000 гривень на дорослого і по 3000 гривень на дитину (якщо людина має інвалідність, то вона теж отримує по 3000). 

- Тобто, якщо сімʼя складається з трьох дорослих людей, то щомісяця, до закінчення війни, родина отримуватиме по 6 тисяч гривень допомоги. Якщо, наприклад, у родині двоє дорослих і двоє дітей, то по 10 тисяч. І так далі. Ще раз – це допомога не одноразова, а регулярна і виплачується щомісяця, – розповіли у міській раді Запоріжжя.

Статус ВПО оформлюється на основі актів обстеження пошкодженого майна.

- Так як на підготовку цих актів був потрібен деякий час, то мешканці постраждалих будинків змогли почати оформлювати статус ВПО не одразу після прильоту, а десь через місяць. За цей пропущений місяць, коли вони ще не мали статусу ВПО і не отримували належні їм виплати, ми компенсували їм кошти з міського бюджету – у розмірі по 2000 гривень на особу, – повідомили у міськраді.

Також нам розповіли, що місто налагодило співпрацю з багатьма фондами та організаціями, мешканці пошкоджених будинків отримали в грудні матеріальну допомогу у розмірі до 1500 доларів від БФ "Карітас". На кожне домогосподарство сума виділялася індивідуальна.

- Взагалі після кожного прильоту ми видаємо людям гуманітарну допомогу та передаємо різним фондам списки людей на допомогу (суми допомоги різні і їх розмір визначає сам фонд). Також відзначимо, що на поховання людей, загиблих внаслідок ракетних обстрілів, ми окремо виділили кошти з міського бюджету – по 15 тисяч гривень на одну загиблу людину, – додали у пресслужбі.

Із міського резерву на закриття розбитих вікон на ремонт пошкоджених покрівель виділялась плівка, листи OSB та шифер. Працівники райадміністрацій збирають та вносять дані про пошкоджене житло в "Є-кабінет", для того, щоб у подальшому люди змогли отримати компенсацію вже від держави.

- На сесії ми прийняли програму відновлення зруйнованого житла та запланували на її реалізацію у 2023 році 229 мільйонів. Також зараз ми ведемо перемовини про відновлення постраждалих будинків з ООН та незабаром приймемо участь у форумі Відбудови України, – запевнили у міськраді.

Хто і як може отримати статус ВПО

Зруйнований будинок на вулиці Cталеварів -Зруйнований будинок на вулиці Cталеварів - фото: Vgorode.ua

Статус внутрішньо переміщеної особи можуть отримати запоріжці, житло яких було зруйноване, або серйозно постраждало у результаті ворожого обстрілу та визнане непридатним для проживання. Це має підтверджуватися актом обстеження пошкодженого майна.

Для того щоб оформити статус ВПО необхідно:

  • отримати в районній адміністрації акт обстеження пошкодженого майна, який готує спеціальна міська комісія.
  • після отримання цього акту необхідно разом з цим документом та паспортом звернутися до районного управління соціального захисту населення за місцем, де людина на даний момент проживає. Там можна подати заяву на оформлення статусу ВПО.

Після оформлення статусу та отримання довідки ВПО у цьому ж управлінні можна буде оформити виплати для ВПО у розмірі 2000 гривень для дорослого (або 3000 гривень на дитину чи людину з інвалідністю).

Виплата державою допомоги ВПО здійснюється з місяця звернення за нею.

- Мешканці кількох серйозно постраждалих будинків не встигли через неготовність необхідних документів подати заяву на оформлення статусу ВПО та виплат у тому ж місяці, коли постраждало їх житло. У результаті допомогу на проживання від держави вони почали отримувати з наступного місяця. Для того щоб компенсувати цю різницю допомогу їм надало місто. Для цього запоріжці зверталися до управлінь соціального захисту за місцем проживання, – повідомили у міськраді.

Як отримати допомогу на поховання цивільних громадян Запоріжжя, які загинули у результаті ворожих обстрілів

Матеріальна допомога в обсязі 15 тисяч гривень надається на поховання цивільних громадян, які були зареєстровані у Запоріжжі та загинули у результаті ворожих обстрілів міста.

Для того, щоб оформити допомогу необхідно надіслати до міської ради заяву на надання компенсації. До заяви потрібно додати такі документи:

  • копії паспорта та ідентифікаційного коду родича загиблого;
  • документ, що підтверджує родинні зв’язки з загиблим;
  • копію будь-якого документу, що підтверджує загибель від ракетного удару.

Документи можна надсилати поштою на адресу 69126, проспект Соборний, 206, Запорізька міська рада або у електронному вигляді на електронну скриньку zvern@zp.gov.ua.

Можна також звернутися до департаменту соціального захисту населення міської ради (проспект Маяковського, 3). Там допоможуть оформити заяву та перевірять наявність всіх необхідних документів, які до неї необхідно додавати.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах