Жителі Запоріжжя "допомагали" чоловікам виїжджати за кордон: скільки коштувала послуга

За 3 000 доларів: жителі Запоріжжя "допомагали" чоловікам виїжджати за кордон -

За 3 000 доларів: жителі Запоріжжя "допомагали" чоловікам виїжджати за кордон - фото: zp.npu.gov.ua

Події
06 сiчня 2023 10:34

Жителі Запорізької області "допомагали" чоловікам призовного віку перетинати державний кордон. Організаторів незаконної схеми затримали – деякі з них мають судимості за скоєння тяжких злочинів.

"Бізнес" організували 39-річний запоріжанин та 35-річний колишній громадянин РФ, який отримав українське громадянство незадовго до початку повномасштабного вторгнення. Також до схеми залучили трьох мешканців Запоріжжя. Особи інших учасників наразі встановлюють, розповіли у ГУНП у Запорізькій області.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Ділки "допомагали" чоловікам призовного віку перетинати держкордон. Для цього вони виготовляли фіктивні документи – довідки військово-лікарської комісії та тимчасові посвідчення військовозобов’язаних, які надають право безперешкодно перетинати кордон. Бажаючих виїхати шукали у певних кола та через свої особисті зв’язки. Для цього також створили Телеграм-канал, де публікували інформацію про допомогу чоловікам у виїзді за кордон.

У Запоріжжі організували незаконну схему перетину кордону -У Запоріжжі організували незаконну схему перетину кордону - фото: zp.npu.gov.ua

Крім того, учасники схеми організували благодійний фонд, під прикриттям якого оформлювали документи на перетин кордону під виглядом волонтерської діяльності. За свої послуги з кожного «клієнта» чоловіки отримували від 2,5 до 3 тисяч доларів США.

Правоохоронці провели 27 обшуків у помешканнях, автомобілях та за місцями роботи фігурантів. У результаті виявили та вилучили комп’ютерну і організаційну техніку, підроблені печатки, штампи, бланки офіційних органів та вже готові фіктивні дозвільні документи.

Чоловіки підроблювали документи -Чоловіки підроблювали документи - фото: zp.npu.gov.ua

Усім встановленим учасникам угруповання оголосили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого за незаконне переправлення осіб через державний кордон України. Одному з організаторів групи, який наразі переховується від правоохоронних органів в одній з країн ЄС, про підозру повідомлено заочно. До суду направлені клопотання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Фігурантам загрожує позбавлення волі на строк до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах