Окупанти обстріляли кран Захарій, за допомогою якого будували мости у Запоріжжі

Окупанти обстріляли кран Захарій, за допомогою якого будували мости у Запоріжжі.

Окупанти обстріляли кран Захарій, за допомогою якого будували мости у Запоріжжі. Фото: facebook.com/PavelAvdokushyn

Події
22 грудня 2022 16:20

Російські окупаційні війська мінометним вогнем пошкодили плавучий несамохідний кран Lifting Chart LK-800, який усім відомий, як Захарій, який з початку російського військового вторгнення в Україну знаходився в Херсоні.

Як повідомив інфраструктурний оглядач Павло Авдокушин, кран обстріляли з міномета в понеділок, 12 грудня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Після виконання робіт у Запоріжжі у 2021 році кран знаходився у Херсоні на ремонті. Навесні 2022 року він мав прямувати до Туреччини. На момент початку російського вторгнення кран перебував у Херсоні.

Перед відведенням військ із Херсона у листопаді російські окупанти відбуксували його разом з іншими суднами на лівий берег Дніпра, де й залишили.

- У понеділок під наглядом ворожих дронів по крану здійснили кілька мінометних пострілів з боку російських позицій. Після того, як три міни потрапили до крану, обстріл припинився. Почалася пожежа. Попередньо на крані згоріло все обладнання, хоча станом на вівторок він залишався на плаву, – повідомив Авдокушин.

За словами оглядача, невідомо, чи можна зараз дістатися до крана, щоб уточнити пошкодження.

Варто зазначити, що плавучий кран LK-600 або "Захарій" є найбільшим у Європі в класі компактних річкових кранів з низьким осадом. Його використовуватимуть для транспортування секцій мосту від складального майданчика у районі Кривої бухти. Довжина маршруту Дніпром – 6 кілометрів. Усього планується перевезти 6 секцій загальною масою 4334 тонни.

Нагадаємо, що легендарний кран "Захарій", за допомогою якого зводилися конструкції Подільсько-Воскресенського мосту в Києві, виїхав з України до Туреччини ще у 2016 році і ось прибуде до Запоріжжя зі Стамбула, де працював увесь цей час.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах