В Україні подорожчав бензин: причини та прогнози

В Україні подорожчав бензин: причини та прогнози

В Україні подорожчав бензин: причини та прогнози - фото: freepik.com

Події
11 грудня 2022 13:09

З кінця листопада в Україні почав дорожчати бензин і на цьому тижні був черговий стрибок цін.

Так, за статистичними даними із сайту Мінфін, наприкінці листопада ціна 95-го бензину була 49,60 гривень за літр. Нині ж ціна – 51,62 гривні, але це є середньостатистична вартість по країні. За фактом, на найпопулярніших заправках України за літр 95-го бензину просять уже 53-54 гривні.

В Україні подорожчав бензин -В Україні подорожчав бензин - інфографіка: index.minfin.com.ua

Експерти пояснюють підвищення цін на бензин кількома причинами. По-перше, це підвищення попиту – люди почали більше купувати паливо через генератори. По-друге, самі заправки через відключення електроенергії працюють від генераторів, і ці витрати впливають на кінцеву вартість палива. По-третє, це пов'язано із набуттям чинності 5 грудня нафтового ембарго в Європі.

Директор групи компаній Prime Дмитро Леушкін в ефірі Еспресо повідомив, що найближчі два тижні будуть важкими, оскільки триває пік споживання пального, тому що зараз триває збирання кукурудзи та соняшника. Крім того, через нафтове ембарго Європа зараз не дуже балує вільними обсягами, оскільки там немає зайвої сировини на переробку.

За словами експерта, у найближчі два тижні ціни точно не знижуватимуться, але до свят обсяги споживання почнуть падати і ціни можуть зменшитися. Леушкін прогнозує зниження вартості палива у січні.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах