Віддала школи під казарми окупантів: у Мелітополі викрили колаборантку

Віддала школи під казарми окупантів: у Мелітополі викрили колаборантку -

Віддала школи під казарми окупантів: у Мелітополі викрили колаборантку - фото: slovoidilo.ua

Події
05 грудня 2022 15:03

Правоохоронці викрили колаборантку у Мелітополі, яка віддала школи під казарми Росгвардії. Слідчі завершили досудове розслідування щодо керівниці так званого "министерства образования Запорожской області". Обвинувальний акт скерували до суду.

Як повідомили у Службі безпеки України, перебуваючи на "посаді", жінка займалась переформатуванням освітньої системи регіону під потреби країни-агресора. Зокрема, вона підписувала "розпорядження", якими передавала на баланс "министерства внутренних дел РФ" будівлі українських навчальних закладів. Серед них – загальноосвітні школи і коледжі. Окупанти розміщували на їхній території особий склад, військову техніку, озброєння та боєприпаси.

Саме вона "передала" підрозділам Росгвардії навчальний корпус і гуртожиток одного з коледжів Мелітополя. Також колаборантка "передала" загарбникам всі автомобілі і комп’ютерну техніку міського відділу освіти. Крім того, вона організувала масштабну агітаційну кампанію за "приєднання" регіону до складу РФ. Під час масових заходів особисто закликала людей взяти участь у псевдореферендумі і "проголосувати" на користь Кремля. Під час проведення фейкового голосування вона намагалась примусово залучити місцевих педагогів до незаконної діяльності "избирательных комиссий". У разі незгоди – погрожувала "візитами" до катівень.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За даними слідства, колаборанткою є колишня директорка одного із закладів освіти в Мелітополі, яка після захоплення міста вступила до лав місцевої "военно-гражданской администрации РФ". Там її призначили керувати так званим "департаментом образования", а згодом очолила "министерство".

У Мелітополі викрили колаборантку -У Мелітополі викрили колаборантку - фото: t.me/SBUkr

На підставі зібраних доказів, слідчі повідомили їй про підозру у колабораційній діяльності, добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора.

Наразі колаборантка перебуває на тимчасово окупованій території півдня України. Втім, співробітники СБУ встановили місця її перебування і здійснюють комплексні заходи для притягнення до відповідальності за злочини проти України.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах