Які історичні будівлі втратило Запоріжжя у 20 столітті

Які історичні будівлі втратило Запоріжжя у 20 столітті.

Які історичні будівлі втратило Запоріжжя у 20 столітті. Фото із архива Олега Суворова

Події
19 серпня 2022 10:44

До 1960-х років у Олександрівську було багато будинків, які, на жаль, не зберіглися до наших часів.

Так, усі будинки, які вже неможливо побачити на власні очі, свого часу були збудовані на головній вулиці Олександрівська – Соборній, пише запорізькій краєзнавець Роман Акбаш.

Прибутковий будинок Медведкова

Був збудований наприкінці XIX століття на розі Соборної та Базарної вулиць. Належав члену міської управи Акіму Медведкову. Будинок був прибутковим – його приміщення господар здавав у найм. Найвідомішим "арендатором" був елітний олександрівський ресторан "Континенталь". Після війни на місці цієї зруйнованої споруди збудували будинок із сучасною адресою Соборний, 38.

Прибутковий будинок Медведкова.Прибутковий будинок Медведкова. Фото: facebook.com/roman.akbash

Гостині ряди

Три ряди кам'яних двоповерхових магазинів, розташування яких можна позначити нинішнім Піонерським сквером. Уздовж Соборної розташовувався Верхній гостиний ряд – одразу 12 магазинів, що примикали один до одного. Споруда зруйнована у 1943 році.

Гостині ряди.Гостині ряди. Фото: facebook.com/roman.akbash

Свято-Покровський собор

Кам'яний кафедральний собор Олександрівська було побудовано з 1886 по 1890 роки. Автор проекту храму – відомий архітектор Костянтин Тон. Дзвіниця Покровського собору була найвищою спорудою Олександрівська – 44,8 метра. Храм було демонтовано у 30-ті роки ХХ століття. У наші часи на його місці побудували практично ідентичний собор. Не вистачає лише тієї самої дзвіниці.

Свято-Покровський собор.Свято-Покровський собор. Фото: facebook.com/roman.akbash

Прибутковий будинок Тіпікіна

Був збудований у 1904 році на розі вулиць Соборної та Покровської Належав підприємцю та гласному (депутату) міської думи Івану Тіпікіну. Будинки прикрашали кам'яні орли. Приміщення господар здавав у найм. Найвідомішим "квартирантов" було місцеве відділення Санкт-Петербурзького комерційного банку. Частина будівлі, що виходила на майбутній проспект, була зруйнована в 1943 році.

Прибутковий будинок Тіпікіна.Прибутковий будинок Тіпікіна. Фото: facebook.com/roman.akbash

Театр 15-річчя ВЛКСМ

Будівля була збудована у 1915 році. Тут розташовувалися комерційні установи, такі як Олександрівське товариство взаємного кредитування. Головні прикраси будівлі – напівкруглий еркер у центральній частині, великий маскарон у вигляді покровителя торговців та комерсантів Меркурія та барельєфи левів. У передвоєнне десятиліття у перебудованій будівлі розміщувався Театр 15-річчя ВЛКСМ, тут же працювала трупа театру імені Марії Заньковецької. Споруда була зруйнована у 1943 році. На його місці після війни збудували будівлю театру імені Щорса (нині – Магара). 

Театр 15-річчя ВЛКСМ.Театр 15-річчя ВЛКСМ. Фото: facebook.com/roman.akbash

Азово-Донський банк

По сусідству з Олександрівським товариством взаємного кредитування (праворуч) була ще одна комерційна установа – місцеве відділення Азово-Донського комерційного банку. Будівлю також було знищено під час Другої світової війни.

Азово-Донський банк.Азово-Донський банк. Фото: facebook.com/roman.akbash

Магазин Ланшина з рестораном

Тут же – прямо навпроти театру – розташовувалася ще одна будівля у стилі "модерн". Фасад був цікаво оздоблений – великими арковими вікнами-вітринами та маскаронами у вигляді голів бога Меркурія. Будівля була знесена у 1960-х роках, коли створювалася Театральна площа. Перед демонтажем тут працювали кулінарія та "Варенічна". Ще раніше тут був чи не найкращий ресторан міста.

Магазин Ланшина з рестораном.Магазин Ланшина з рестораном. Фото: facebook.com/roman.akbash

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах