Як правильно писати – "на Запоріжжі" чи "на Запоріжчині"

Отримай відповідь: як правильно писати "на Запоріжжі" чи "на Запоріжчині" -

Отримай відповідь: як правильно писати "на Запоріжжі" чи "на Запоріжчині" - Фото: korrespondent.net

Події
12 серпня 2022 15:47

Все частіше у ЗМІ почала з'являтися фраза "на Запоріжчині", коли йдеться про Запорізьку область. При цьому, коли журналісти пишуть "на Запоріжжі" у цих же випадках, то не всі розуміють, що йдеться про область і обурюються прийменником "на". Vgorode дізнався, як правильно говорити українською мовою - "на Запоріжжі" чи "на Запоріжчині".

Як розповів нам культуролог Євген Савісько, українська мова – одна з наймилозвучніших у світі. За його словами, "на Запоріжжі" звучить мелодійно, а "на Запоріжчині" – кострубато. Тому не треба створювати штучний неологізм, навіть з урахуванням норм правопису української мови:

- Є один цікавий момент. Найбільшого поширення терміни на кшталт "Запоріжчина" почали набувати за часи Російської імперії, а остаточно поширилися у СРСР. Ось лише деякі приклади: Київщина, Чернігівщина, Львівщина, Черкащина тощо. Але навіть радянські мовознавці не додумалися до терміну "Запоріжчина". Навіщо таке робилося? Задля уніфікації та знеособлення українців. Щоб наш народ забув хто ми і звідки походимо. Тому і намагалися стерти з пам'яті та вжитку історичні назви українських земель. І нині найкраща пора боротися з радянізацією нашої мови та відновленням правдивої історії України, – розповів культуролог Євген Савісько.

Тому експерт закликає вживати "на Запоріжжі" та забути про "на Запоріжчині".

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах