До лікарні Запоріжжя доставили чоловіка з тяжким ступенем ботулізму

До лікарні Запоріжжя доставили чоловіка з тяжким ступенем ботулізму.

До лікарні Запоріжжя доставили чоловіка з тяжким ступенем ботулізму. Фото: gettyimages.com

Події
04 червня 2022 10:27

У Запоріжжі до реанімації обласної лікарні потрапив переселенець із Волновахи із симптомами ботулізму.

Як повідомили у прес-службі Запорізького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, у чоловіка характерні для ботулізму клінічні прояви.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Потерпілого на "швидкій" госпіталізували до лікарні, де він перебуває у реанімації у тяжкому стані. Наразі чоловік перебуває у тяжкому стані. Непритомний, не контактує і не реагує на зовнішній світ. Лікарі поставили йому діагноз - "ботулізм" тяжкого ступеня.

Як з'ясувалося, ще 31 травня чоловік їв копченого солоного карася домашнього приготування, яким родину почастували родичі із селища Червонодніпровка, в якому вони зараз тимчасово мешкають.

Наразі проводяться лабораторні дослідження клінічного матеріалу на наявність ботулотоксину.

Що таке ботулізм :

Ботулізм – це гостре тяжке інфекційно-токсичне захворювання. Воно призводить до тяжких уражень нервової системи, змін у роботі серцево-судинної системи, слабкості скелетних та гладких м'язів, порушення зору, ковтання, моторики кишок. Щоб його нейтралізувати, необхідно, щоб продукт пройшов повноцінну термічну обробку. Споживаючи продукт, практично неможливо визначити наявність у ньому ботулотоксину, оскільки не має ні кольору, ні смаку, ні запаху.

Часта причина отруєння – це вживання в'яленої, солоної чи консервованої риби, м'яса та грибів.

При консервуванні в домашніх умовах ємності може потрапити бактерія Clostridium botulinum. Далі в герметичних умовах і за кімнатної температури бактерія виробляє токсин, який викликає ботулізм. Ботулотоксин – це один із найсильніших у природі отрут. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мікрограми.

Лікування: госпіталізація хворого до стаціонару, введення протиботулінічної сироватки. Тому у разі виявлення характерних для ботулізму симптомів необхідно негайно звертатися по медичну допомогу.

Як не отруїтися:

Наявність токсину не можна розрізнити за смаком та запахом. У зв'язку з цим лікарі радять звертати увагу на зовнішній вигляд заготовок і насторожитися, якщо кришка консервів здулася, а при відкритті банки немає характерного клацання. На промислових виробництвах практично не зустрічається подібна проблема: усі консерви обробляють в автоклаві при температурі 120 градусів. У домашніх умовах важко досягти такого.

В Асоціації рибалок України кажуть, що відрізнити інфіковані ботулізмом продукти від якісних практично неможливо. Отже, найкращий спосіб захистити своє здоров'я – утримуватись від їжі, про якість якої вам нічого невідомо.

У зоні ризику – копчена, в'ялена та солона риба, гриби домашнього консервування, а також домашня ковбаса, м'ясні та рибні консерви.

Які симптоми:

Захворювання починається із загальної слабкості, головного болю, запаморочення, виникає відчуття тривоги, а потім виявляються такі симптоми: двоїння предметів, ослаблення ясності зору (предмети бачаться в тумані, сітка перед очима). Внаслідок паралічу м'язів гортані, глотки та язика хворі втрачають голос, ковтання стає скрутним або зовсім неможливим. Головним місцем токсину ботулізму є нервова система. Розвивається неврологічна симптоматика. У тяжких формах захворювання Головним симптомом є розлад дихання, параліч діафрагми, внаслідок чого настає смерть.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах