20 фільмів та серіалів для кращого розуміння історії України.
20 фільмів та серіалів для кращого розуміння історії України
Події
06 травня 2022 13:00
20 фільмів та серіалів для кращого розуміння історії України. - фото: netflix.com

Оскільки сусідня держава вкотре зазіхає на свободу та територіальну цілісність України, на нинішнє її покоління випала непроста доля – відстоювати своє право на існування. Щоб можна було краще зрозуміти, за що саме і на основі чого ми зараз боремося, Vgorode зібрав 20 фільмів та серіалів про українську історію.

Король Данило

Фільм "Король Данило" (2018) українського режисера Тараса Химича є історичним бойовиком із сюжетом на основі фактів життя історичної особи Данила Галицького, великою кількістю слоумоушена та гарних акторів. Він "занурює" глядачів у події 1238 року, коли монголо-татарське іго на чолі з жорстоким і підступним ханом Батиєм (що поневолив чимало народів) нападає на Русь, знищуючи Київ. За рішенням Данила починається мобілізація та створення міст-фортець. Це не подобається "своїм людям" короля – галицьким боярам. Останні готові домовитись із Батиєм заради спокійного ведення своїх справ. Королю разом із братом Васильком (попри те, що у ті часи монархи-родичі часто конфліктували і не довіряли один одному) треба зрозуміти, як діяти в ситуації, що склалася. При цьому Данилу надходить пропозиція від Папи Римського та ультиматум від противника. Він вирішує їхати на переговори з ханом Батиєм, які завершуються непогано. Щоб дізнатися, чим конкретно, перегляньте фільм. Спойлерити його не будемо.

Потрібно сказати, що сучасна Росія вважається спадкоємицею монголо-татар (Золотої Орди). Адже Велике князівство Московське – центром якого зробили Москву – утворилося в 1263 на основі Володимирського руського князівства, де монголо-татарам підкорилися і стали жити за їх вимогами. З 1330-х років московські князі почали проводити активну політику щодо збирання руських земель навколо створеного ними нового центру – Москви. З подальшим розширенням володінь і централізацією влади наприкінці 15 століття Велике князівство Московське стало центром єдиної Російської держави (майбутньої РФ), що звільнилася від ординської залежності.

Богдан-Зіновій Хмельницький

Художній фільм "Богдан-Зіновій Хмельницький" (2006) українського режисера Миколи Мащенка знято на замовлення Міністерства культури і мистецтв України. В основі стрічки лежить історія про те, як у 1648 році відомий гетьман України – Богдан Хмельницький – розпочав національно-визвольну війну проти польської неволі. За його керівництва битви під Жовтими водами, Корсунем, Пилявцями (з військами найсильнішої на той час країни) стали переможними і вразили Європу. Але, рятуючи країну від козацького наступу, польський король оголосив тотальну мобілізацію.

Обидві сторони конфлікту схрестили мечі у бою під Збаражем, який став одним із найскладніших епізодів козацької боротьби за свою свободу. Адже все йшло досить гладко, а потім козаків зрадив союзник –  кримський хан. Перед  Хмельницьким став складний вибір між кривавою перемогою та принизливим примиренням. Зазначимо, що фільм реалістично описує події тієї довгої битви, демонструючи наближеність до людей Богдана Хмельницького та його особисті переживання.

Таємниці великих українців

Історичний детектив "Таємниці великих українців" (2021) – це проект каналу 1+1, який складається із 8 серій документальних розслідувань, присвячених визначним особам української історії. Подивившись його, можна дізнатися багато маловідомої інформації про життя Симона Петлюри, Андрія Шептицького, Михайла Грушевського, Данила Галицького, Роксолани, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи та Ганни Київської. Творці серіалу залучили близько 150 експертів України та світу, об'їздили 9 країн та знайшли цікаві факти, які дозволяють по-новому подивитись на історію.

Обличчя української історії

Серія відеороликів "Обличчя української історії" є проектом телеканалу UA: перший і транслювалися ним у 2012 році. Відеоролики гарні тим, що короткі (до 6 хвилин). У них цікаво розповідається про ті історичні постаті України, які залишили важливий внесок у розвиток нації та стали для нас легендами. Йдеться про Сковороду, Лесю Українку, Тараса Шевченка, княгиню Ольгу, Ярослава Мудрого, Петра Сагайдачного, Степана Бендеру та інших українців, для яких поняття "держава" означало щось більше, ніж єдина територія, яка має назву.

Заборонений

"Заборонений" (2019) – це український художній повнометражний фільм режисера Романа Бровка, який розповідає про життя та загадкову смерть відомого поета-шістдесятника та правозахисника – Василя Стуса. То була людина, яка не припинила боротися за Україну навіть будучи на засланні. Історія Василя Стуса пробирає до глибини душі, показуючи, як величезна країна може боятися однієї людини та її слів. Варто зазначити, що із цим фільмом пов'язаний і великий скандал, адже за сюжетом адвокатом Василя Стуса виступав Віктор Медведчук (український проросійський політик та олігарх). На останньому суді, який не визнавали дійсним ані сам Стус, ані українська інтелігенція, Медведчук визнав правильність рішення суду та винність свого підопічного. Потім цю сцену з фільму вирізали, що викликало негативний відгук у багатьох глядачів.

Будинок "Слово"

Винищення української інтелігенції. Саме цю драматичну сторінку нашої історії розкриває український документальний фільм під назвою "Будинок "Слово". Незакінчений роман" (2017)  режисера Тараса Томенка. У стрічці можна побачити будинок, який у столиці УРСР – місті Харкові – збудували для письменників на замовлення кооперативу літераторів. Будівля була спроектована у формі літери "С" як символ слова. У 66 квартирах цього будинку у 1920-30-х роках мешкали знамениті українські художники, режисери, поети, письменники. Серед них був і Микола Хвильовий, який незабаром наклав на себе руки. Коли розпочався період сталінських репресій, мешканців 40 квартир заарештували. Деяких творців вбили чи перетворили на співробітників партії. Будинок зрештою прозвали "крематорієм". Він став символом колишньої тоталітарної радянської системи.

Нескорений

Український біографічний фільм "Нескорений" (2000) режисера Олеся Янчука розповідає про життєвий шлях генерала-хорунжого Романа Шухевича, який на чолі УПА ще кілька років після Другої світової війни боровся із каральними загонами СРСР за Західну Україну. Це сильний фільм про дуже сильну людину. Він показує глядачам правдиву історію повоєнного Заходу та висвітлює останні дні прославленого Романа Шухевича, який зробив величезний внесок у боротьбу за Україну, а також став одним із найвідоміших українських генералів.

Соловей співає

Важливою частиною нашого народу і, як стало очевидно під час повномасштабної війни в Україні, його зброєю є українська мова. Про неї громадська організація "Всесвітній день вишиванки" рік тому випустила документальну картину "Соловей співає", що створювалася в Україні, Білорусії, Ізраїлі, США, Великій Британії. Там намагаються знайти відповідь на запитання: "Чому спілкуватися в Україні 21 століття українською мовою для багатьох громадян є нонсенсом, чому ці громадяни відчувають відторгення та спротив?". Щоб відповісти на дане питання, творці занурюються вглиб історії, об'єктивно руйнують міфи, які століттями насаджувалися як єдина істина щодо кордонів, сфер, носіїв української мови.

Спадок нації

"Спадок нації" (2016) – це перший український документальний фільм про вишиванку, режисером якого є Олександр Ткачук. У ньому пояснюється, що вишита сорочка є не лише матеріальною, а й духовною спадщиною українського народу. Фільм знімався у шести країнах: Україні, Канаді, Італії, ОАЕ, Німеччині, Росії. Складається він із двох частин. Перша – етнографічна (у якій йдеться про неймовірну різноманітність унікальних орнаментів, технік вишивки, крою, що залежать від регіону походження сорочок). У другій частині йдеться про вишиванку через призму історій людей, життя яких змінила вишиванка (врятувала, поєднала, стала символом непокори або останньою надією).

Весільний спадок

Повнометражний документальний фільм "Весільний спадок" (2020) режисера Олексія Гуза варто подивитися, щоб дізнатися про українські весільні звичаї 19-20 століть – якими були вбрання, музика, сакральний зміст заходів. Стрічка охоплює аж 8 областей, а саме Київську, Черкаську, Чернігівську, Івано-Франківську, Закарпатську, Харківську, Рівненську та Чернівецьку. До речі, серед населення Слобожанщини (що складалося як з українців, так і з росіян) раніше існувало цікаве негласне правило. Так, українці не одружувалися з росіянками.

ДНК. Портрет нації

Стрічку "ДНК. Портрет нації" (2014) зробив телеканал "Україна" як продовження свого проекту "Код нації". У ній можна дізнатися про те, що визначає українців як націю та що дозволяє українцям проносити національну ідентичність через сторіччя. Зазначимо, що під час створення фільму було проведено масштабне генетичне дослідження з використанням новітніх технологій та залученням найкращих світових лабораторій, експертів. У "ДНК. Портрет нації" є друга частина. Там уже докладно досліджено роль української жінки у становленні українців.

Ukraïner. The Movie

Фільм Ukraïner. The Movie (2019) зроблено суспільно-культурним мультимедійним українознавчим проектом. Він розповідає про один день із сучасного життя України – маловідомої (до початку повномасштабної війни) країни європейського континенту. Героями картини стали люди із різних її куточків. Показано побут українців, їх ремесла та мистецтво. Герої ніяк не пов'язані між собою – вони різні. Але відмінності, на думку авторів фільму, всіх їх поєднують в одну прекрасну націю.

Зима у вогні: боротьба України за свободу

Документальний фільм американського режисера Євгена Афініївського "Зима у вогні: боротьба України за свободу" (2015), який разом робили США, Великобританія та Україна, показує події на центральній площі Києва – Майдані Незалежності – зимою 2013-2014 років. Тисячі українців, серед яких переважною більшістю були студенти, вийшли з вимогою до тоді ще українського президента Віктора Януковича переглянути своє рішення про зупинення інтеграції з Європейським союзом. На Майдані почали з'являтись перші намети. Потім почали звільняти журналістів за правду про причини протесту та пішли перші розгони протестувальників за допомогою копів. У результаті студентів жорстоко побили за злочинним наказом влади. Страшні кадри цієї події швидко облетіли весь світ. Історія української революції гідності у фільмі розповідається через інтерв'ю із протестувальниками (медиками, священиками, художниками), які тоді були на Майдані.

Операція Крим

Документальний фільм "Операція Крим" (2014) – це спецпроект журналіста телеканалу 1+1, який вирішив розібратися, що саме відбувалося у Криму, коли владу захопили військові із сусідньої держави. Чоловік поїхав на територію анексованого півострова під прикриттям і спробував з'ясувати, чи справді більшість жителів Автономної Республіки хотіла приєднатися до Російської Федерації, і як відбувався відомий усім референдум, за результатами якого Крим перестав бути частиною української держави. Глядачі, подивившись цей фільм, можуть самостійно зробити висновок, хто винен у тому, що півострів більше не наш.

Черкаси

Черкаси (2020) – це український художній фільм режисера Тимура Ященка. Події фільму розгортаються у 2014 році під час масових акцій громадянських протестів в Україні та запеклих конфліктів на Майдані. У центрі подій знаходиться український військовий корабель "Черкаси", який разом із рештою українських кораблів під час окупації Криму стає заблокованим в озері Донузлав. У той час, як решта судів одна за одною здається, цей корабель відчайдушно протистоїть ворогові. Фільм про патріотизм та силу духу наших людей у ​​безнадійних ситуаціях.

Кіборги. Герої не вмирають

Військова драма "Кіборги. Герої не вмирають" (2017) режисера Ахтема Сейтаблаєва складно переглядається, але добре демонструє збірні образи українських воїнів, які борються за Східну Україну. Головні герої – загін добровольців, яких називають кіборгами та які обороняють Донецький аеропорт під час війни на Донбасі. Консультантами стрічки стали військові, які брали участь у бойових діях біля того аеропорту: Кирило Недря ("Доцент"), Шараскін Андрій ("Богема"), Євген Жуков ("Маршал") та Євген Межевікін ("Адам").

Донбас

Фільм "Донбас" (2018) робив режисер Сергій Лозниця. Сценарій фільму ґрунтується на документальних матеріалах (аматорських роликах з YouTube, які знімалися під час збройного конфлікту на сході України у 2014-2015 роках). У центрі уваги – люди, що змушені пристосовуватися до життя за умов розпаду інститутів влади, сімейних та професійних зв'язків, коли речі перестають називатися своїми іменами. Герої пов'язують епізоди фільму та передають один одному, немов естафетну паличку, увагу глядачів. "Зелені чоловічки" не можуть згадати назви свого "рідного містечка, тут поряд". Німецького журналіста на блокпосту зустрічають криком "фашиста впіймали!". На Донбасі святкують весілля, влаштовують розправи, вивозять на благо "республік" машини та гроші, живуть у підвалах, рятуючись від обстрілу.

Іловайськ 2014. Батальйон Донбас

Це військова драма 2019 року про Іловайськ. Фільм робив режисер Іван Тимченко. Він ґрунтується на реальних подіях на сході України у 2014 році. Командир штурмової групи батальйону "Донбас" із позивним "Бішут" (поранений у бою за Іловайськ) дивом залишається живим в окупованому місті. Його розшукує призначений комендантом Іловайська російський офіцер Рунков, для якого війна перетворилася на особисту трагедію, і він жадає не справедливості, а помсти. Багато глядачів хвалять стрічку за якийсь вихід за рамки, власний стиль та видимі витрати на неї при невеликому бюджеті.

Чорнобиль

Телевізійний міні-серіал "Чорнобиль" (2019) створено у жанрі історичної драми американським телеканалом HBO спільно з британською телемережею Sky. Він складається з п'яти серій, присвячених аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році. Дії розгортаються буквально за кілька хвилин до вибуху реактора, що пробудив ціле містечко. Місцеві жителі не бачать жодної небезпеки, хоча багато хто стурбований і відчуває тривогу. Керівний склад також недооцінює катастрофу. Проте вже найближчим часом стає ясно, що радіація забере дуже багато життів. Ось тільки звичайні жителі про це нічого не знають і опиняються в ще більшій небезпеці. Потрібно сказати, що американець Крейг Мейзін перед написанням сценарію протягом двох із половиною років збирав архівні матеріали. Він хотів за допомогою міні-серіалу розповісти широкій аудиторії про чорнобильську катастрофу та висвітлити актуальні проблеми існування брехні та пропаганди у світі.

Маріуполь 2022

Головний оператор Маріупольського телебачення Олександр Ратушний у березні 2022 року – під час блокади міста – разом із сім'єю жив у сховищі Морського ліцею Маріуполя. Він зробив фільм, який показує всю жахливу суть "російського миру". Поки що доля людей, яких можна бачити в кадрі, невідома. Сподіваємося, що вони живі, перебувають у безпеці та побачать себе у цьому фільмі.

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах