Яка ситуація у Запорізькій області на 3 травня

Яка ситуація у Запорізькій області на 3 травня - фото Vgorode

Яка ситуація у Запорізькій області на 3 травня - фото Vgorode

Події
03 травня 2022 09:40

Почалася 69 доба повномасштабного збройного вторгнення РФ в Україну. Яка ситуація в Запорізькій області на 3 травня – розповіли у ЗОВА та Силах оборони Запорізького краю.

Так, загальна обстановка поки не зазнала суттєвих змін. Ворог продовжує перегрупування військ, посилює артилерійські підрозділи та підрозділи протиповітряної оборони. На тимчасово окупованих територіях області противники розгорнули склад паливно-мастильних матеріалів та пункт ремонту і відновлення пошкодженої техніки.

Окупанти ведуть локальні бої по всій лінії зіткнення. На вогневих позиціях біля населеного пункту Токмак вони розгорнули підрозділ ствольної артилерії, здійснювали масовані артилерійські обстріли позицій наших військ у районі Оріхова.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Все ще продовжують фіксуватися активні дії у напрямку міста Гуляйполе та населених пунктів району, і східніше – у напрямку Велика Новосілка та Покровське.

Українські захисники ведуть активну маневрену оборону, в окремих місцях наносять контр-удари.

На інших тимчасово окупованих територіях області противник продовжує укріплюватися і збільшує зосередження своїх підрозділів у визначених районах.

Окупанти продовжують обстрілювати мирні села та міста. Так, вони вели обстріли в напрямку населених пунктів із застосуванням літака Су-25, танку, реактивної системи залпового вогню «Град», ствольної артилерії, 120 мм мінометів та крупнокаліберних кулеметів, стрілецької зброї за наступними напрямками: Времівка, Шевченко, Залізничне, Оріхів, Кам’янське, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новосілка, Ольгівське, Полтавка, Зелене поле, Зелений Гай, Бурлацьке, Новомиколаївка, Привільне, Темерівка, Широке, Гуляйпільське.

У місті Оріхів у дворі багатоповерхівки виявлено тіло місцевого чоловіка 1939 року народження. Він загинув під час артилерійського обстрілу російськими терористами. Також поранення отримали ще троє людей.

У селі Новоандріївка Пологівського району під ворожий артобстріл потрапив чоловік 1981 року народження. Він отримав тяжкі проникаючі осколкові поранення. На жаль, навіть після його госпіталізації життя чоловіку врятувати не вдалося. Ще внаслідок артобстрілу вогнепальні осколкові поранення правого передпліччя і обличчя, легку контузію отримав 47-літній чоловік.

У Пологах під час російського артилерійського обстрілу були частково пошкоджені та знищені 2 будинки, зруйноване кафе "Люкс".

В Оріхові у результаті нанесеного російськими злочинцями артилерійського обстрілу було частково пошкоджено 7 приватних будинків та зруйновані господарчі будівлі, а також значних пошкоджень зазнали в багатоповерхових будинках 6 квартир.

У Гуляйполі пошкоджено 2 житлові будинки та зруйновані господарчі споруди.

У селі Новоданилівка Пологівського району частково пошкоджено приватний будинок та зруйновані господарчі будівлі.

В селі Петрівка під час проведення польових робіт на ворожій міні підірвався трактор, водій загинув на місці.

По даним фактам вже здійснюються процесуальні дії щодо відкриття кримінального провадження за статтею «Порушення законів та звичаїв війни».

Також окупанти продовжують викрадати людей. У Мелітополі викрали майора служби цивільного захисту. У селі Новофедорівка Пологівського району – 19-річного хлопця. У смт Андріївці Бердянського ройону – двох місцевих житерів 23 та 24 років. Вони колишні контрактники ЗСУ.

Російські окупанти не зупиняють і у своєму мародердстві. Викрадаютьсільськогосподарське обладнання, зерно і будівельні матеріали. Забирають у місцевих автомобілі. 

На окупованих територіях псевдополіція почала обдзвонювати місцевих мешканців та вимагати явитися до терористичної псевдоадміністрації. Українська влада просить місцевих жителів ігнорувати подібні дзвінки. А також ні за яких умов не виходити на "свята", які окупанти обіцяють влаштувати у місті 9 травня.

Зараз тимчасово непідконтрольними територіями області залишаються населені пункти: Бердянського району, Мелітопольського району, Василівського району, Пологівського району (окрім м. Оріхів та м. Гуляйполе).
Відсутній мобільний зв’язок операторів «Водафон» та «Київстар» в м. Пологи, м. Токмак, м. Гуляйполе, м. Кам’янка-Дніпровська та смт. Веселе.

Відомо, що по відкритим евакуаційним коридорам на власному транспорті до Запоріжжя приїхало понад 600 людей з Херсонської області, Полог, Токмаку, Енергодара, Бердянська, Маріуполя, Волновахи. Також до обласного центру змогли дістатися і маріупольці. До цього вони були у Бердянську, а декому довелось 3-4 доби ночувати в районі Токмака, бо російські військові не випускали людей.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах