Яка ситуація у Запорізькій області на 15 березня

Яка ситуація у Запорізькій області на 15 березня - фото ВГороде

Яка ситуація у Запорізькій області на 15 березня - фото ВГороде

Події
15 березня 2022 16:24

У ЗОВА розповіли яка ситуація у деяких населених пунктах Запорізької області. 

Гуманітарна допомога йде практично щоденно та через день на Оріхів і Гуляйполе, а звідти її частково передають далі на Преображенку і Малотокмачку. Наразі ці теориторії неокуповані, тому можна доставляти ліки, продукти харчування, засоби гігієни.

Мирне, Нестерянка і Копані – поки що під контролем окупантів. Після 3 березня на цьому напрямку дуже багато зруйновано будівель. Окупанти не дають можливості вільного виїзду наших громадян до Оріхова. Не дають можливості доставити гуманітарну допомогу, затримують громадян. Оріхівська міська рада разом з волонтерами кілька разів проривалася на територію окупованої Нестерянки та невелику гуманітарну допомогу передала. Нестерянка часто обстрілюється з Мирного градами та артилерією. Тому частина людей в один з днів, користуючись тимчасовою відсутністю окупанта, виїхала до Оріхова.

У Гуляйполі через постійні обстріли і вибухи пошкоджені електромережі. Електроенергію не вдається подати через активні бойові дії і аварії на ЛЕП. Обленерго тримає руку на пульсі. При першій можливості, коли немає обстрілів, виїжджають та ремонтують.

Нема електрики – немає і води, тому що воду по системі качають електронасоси.

Знищено більше десятка приватних будинків. Постійні обстріли. Зруйновано ринок, багато пошкоджень. В тому числі пожежної частини. Міський голова та заступники працюють над усіма проблемами. Займються евакуацією, надають допомогу громадянам по можливості. Обласна влада направляє максимум наявного ресурсу на місця.

Щодо пенсій і інших соціальних виплат: оскільки пошта не працює, пенсіонерам рекомендовано оформити пенсійні картки в Ощадбанку. Обласний департамент соцзахисту проконсультував міську раду, як це правильно зробити.

Новозлатопіль, Малинівка, Любимівка наразі окуповані. Відповідно, є проблеми з водою, електропостачанням, зв’язком. Велике скупчення окупантів в цих селах. Бойові позиції у окупантів у Новозлатополі. Звідси вони ведуть обстріли в напрямку Гуляйполя. З місцевим населенням поводяться нахабно. Відбирають їжу. У селі Федорівка відібрали у громадянина авто типу джип, скрутивши йому руки.

В селі Білогор'я окупанти міняють дизпаливо на самогон.

Пологи зазнали найбільших негативних наслідків після обстрілу ворожої техніки. Бійці підрозділів ЗСУ і тероборони практично 8 годин мужньо захищали місто. Ворог поніс суттєві втрати живій силі та техніці. На жаль, постраждало біля 20 людей цивільного населення. Зараз місто зайняте окупантами. Там велике скупчення окупантів, які встановили 8 блокпостів. Перевіряють житлові споруди громадян на предмет виявлення військовослужбовців тероборони, активістів. Находячи їх, заарештовують.

Станом на вчора з електроенергією та водопостачанням була половина міста. Зв'язок відсутній. Електрика частково відновлюється, коли немає обстрілів.

Дефіцит ліків, харчів. Але робимо все можливе для того, щоб направити гуманітарний конвой. Перші спроби були невдалими, окупант не дав можливості. Переговорний процес з боку міського голови Полог і голови райради не приніс позитивного результату.

Дуже невеликими партіями з Оріхівського хлібокомбінату дякуючи волонтерам передають хліб, також інші продукти. Звязку практично немає, але є окремі повідомлення про гострий дефіцит ліків, їжі, питної води. Шукаємо можливості направити туди гуманітарну допомогу.

Також у Пологах залишився неевакуйованим дитячий будинок. Діти у безпеці в обладнаному підвальному приміщенні. 37 дітей кормлять 6 раз в день. Вчора з’явилась електроенергія в дитбудинку. Ворог запропонував харчі, але директор відмовилась їх приймати. Керівництво дитбудинку чекає надання гуманітарного коридору для того щоб евакуювати дітей. 

Злочини проти мирного населення фіксуються в слідчому управлінні ГУНП в Запорізькій області. На даний час слідчими відкрито більше 100 кримінальних проваджень.

Наразі Запорізькою обласною військовою адміністрації проводиться щоденний моніторинг дій російських військових на окупованих територіях Запорізької області. Згідно інформації Управління внутрішньої політики ЗОВА, найбільш поширеними злочинами окупантів є обстріли житлових будинків з цивільним населення, блокування гуманітарних вантажів, мародерство, обстріл авто з цивільними, застосування зброї проти мирного населення під час мітингів. Від обстрілів на сьогоднішній день пошкоджено безліч житлових будинків, у деяких населених пунктах знищено повністю інфраструктуру.

Окупантами здійснювалися обстріли по школах, було обстріляно онкологічний диспансер у Мелітополі, хірургічний та санітарний відділи КНП «Василівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування». Навмисно пошкоджено історичну пам’ятку архітектури у Василівці «Садиба Попова», яка в результаті була розграбована окупантами, також було розбито у Енергодарі пам’ятник захисникам України.

В ніч з 3 на 4 березня окупанти стали обстрілювати АЕС. Це злочин проти всього людства. В результаті обстрілів загорілася одна з адміністративних будівель. Управлінням внутрішньої політики ЗОВА зібрано фото та відеодокази майже по 40 злочинам проти мирного населення.

Наразі є фото та відео  підтвердження по 18 фактам обстрілів по будівлям мирного населення, по 5 фактам нападу на мирне населення під час мітингів, по 7 фактам на посягання на свободу людини. Підтвердження по 2 фактам збройного нападу на АЕС, у результатів яких могла статися екологічна катастрофа.  Зафіксовано 3 факти руйнування  та пошкодження дорожньої інфраструктури. Також руйнування соціально важливих об’єктів (школи та лікарні) - 5 зафіксованих подій.

У Кирилівці, Степановці-1, Приморському Посад зараз відносно спокійно. Всередині працює українська влада, забезпечуючи життєві функції у громадах.

Керівники територіальних громад забезпечили випікання хліба, продуктову допомогу незахищеним членам громад, організували нічне патрулювання у населенних пунктах. За виключенням Новобогданівської територіальної громади, де було пограбовано кабінет голови громади, в решті громад мародерства не було.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах