МАГАТЕ перестало отримувати дані моніторингу Запорізької та Чорнобильської АЕС

МАГАТЕ перестало отримувати дані моніторингу Запорізької та Чорнобильської АЕС.

МАГАТЕ перестало отримувати дані моніторингу Запорізької та Чорнобильської АЕС. Фото: npp.zp.ua

Події
10 березня 2022 10:20

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) перестало отримувати дані із систем гарантій, встановлених для моніторингу ядерного матеріалу на Запорізькій та Чорнобильській АЕС.

За словами начальника МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, агентство у сфері ядерної енергії стурбоване ситуацією з українськими атомними електростанціями, на яких перебуває велика кількість ядерного матеріалу у відео відпрацьованого чи свіжого ядерного палива та ядерного матеріалу інших видів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Поки що причину збою в передачі даних за гарантіями не встановлено. Дані з інших ядерних об'єктів в Україні, зокрема, з трьох інших атомних електростанцій, МАГАТЕ отримує без збоїв.

Водночас, МАГАТЕ та ядерний регулятор України погодився, що втрата електроживлення на Чорнобильській АЕС не вплине на основні функції безпеки на майданчику.

Проте відсутність електрики на Чорнобильській АЕС, швидше за все, призведе до подальшого погіршення експлуатаційної радіаційної безпеки на майданчику. Стане додатковим фактором стресу приблизно для 210 технічних спеціалістів та працівників служби охорони.

Крім того, як стверджує Гроссі, на Запорізькій АЕС зараз є дві із чотирьох ліній електропередач плюс одна резервна.

Російські війська в ніч проти 4 березня захопили Запорізьку атомну електростанцію.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах