Семеро запорізьких будівель внесено до Держреєстру нерухомих пам'яток України

Семеро запорізьких будівель внесено до Держреєстру нерухомих пам'яток України.

Семеро запорізьких будівель внесено до Держреєстру нерухомих пам'яток України. Фото: fb відділ охорони культурної спадщини Запорізької міськради

Події
17 лютого 2022 15:26

Наказом Міністерства культури та інформаційної політики України сім запорізьких об'єктів внесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України як пам'ятки архітектури місцевого значення. Про це повідомили у прес-службі відділу охорони культурної спадщини Запорізької міськради.

Так, для того, щоб сім запорізьких будівель увійшли до Держреєстру нерухомих пам'яток країни, всю необхідну облікову документацію направили на розгляд Експертної комісії з питань обліку об'єктів культурної спадщини при Міністерстві культури ще в листопаді 2021 року. І лише у лютому 2022 року їх внесли до Держреєстру.

Не забудьте підписатися на канал Vgorode.ua в Telegram.

У списку сім об'єктів, серед яких будівлі Старого Олександрівська та менонітської колонії Розенталь:

  • Будинок школи для дівчаток Медхеншуле на вулиці Істоміна, 18, зараз у ньому знаходиться школа №81, яскравий приклад югендстилю (німецький модерн).

Будинок школи №81.Будинок школи №81. Фото: fb відділ охорони культурної спадщини Запорізької міськради

  • Будівля вчительської семінарії Лерерсемінар (Педінститут), вулиця Розенталь, 4, збудована у 1912 році у стилі модерн.

Будівля Педінституту.Будівля Педінституту. Фото: fb відділ охорони культурної спадщини Запорізької міськради
  • Комплекс будинку Катарини Вальманн, (замок Вальманна), вулиця Розенталь,7. Катаріна Вальманн – дружина підприємця та великого землевласника Андреаса Вальманна. На початку 20 століття з її ініціативи почалося будівництво будинку дошкільного закладу, яке вдалося добудувати лише 1930 року.

Замок Вальман.Замок Вальман. Фото: fb відділ охорони культурної спадщини Запорізької міськради
  • Житловий будинок фабриканта Абрахама Копа, вулиця Сергія Серікова, 28, збудований на початку 20 століття, поєднує стилі пізнього історизму та раннього модерну.

Житловий будинок фабриканта Абрахама Копа.Житловий будинок фабриканта Абрахама Копа. Фото: fb відділ охорони культурної спадщини Запорізької міськради
  • Житловий будинок співвласника цегельних та черепичних заводів Дмитра Мінаєва, вулиця Жуковського, 29. Побудований у 1905 році, приклад архітектури пізнього історизму, презентуючи його варіант – "цегляний" стиль. Будівлю визнали пам'яткою архітектури та історії місцевого значення.

Житловий будинок співвласника цегельних та черепичних заводів Дмитра Мінаєва.Житловий будинок співвласника цегельних та черепичних заводів Дмитра Мінаєва. Фото: fb відділ охорони культурної спадщини Запорізької міськради
  • Прибутковий будинок з аптекою провізора та мецената Августа Ріхтера, вулиця Базарна, 7. Будинок збудований у 1907 році, приклад архітектури пізнього історизму ("цегляний" стиль). У другій половині 19 століття будівля була одноповерховою та входила до комплексу садиби першого мера Олександрівська Миколи Демочані. Вже за Ріхтера був прибудований другий поверх.

Прибутковий будинок з аптекою провізора та мецената Серпня Ріхтера.Прибутковий будинок з аптекою провізора та мецената Серпня Ріхтера. Фото: відділ охорони культурної спадщини Запорізької міськради

Варто зазначити, що з наданням правового статусу на пам'ятниках культурної спадщини можливе проведення консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації та ремонту. Усі зазначені дії мають здійснюватись відповідно до вимог Закону України "Про охорону культурної спадщини" та інших нормативно-правових актів у сфері охорони пам'яток.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах