У Запоріжжі труять собак та котів: як надати першу допомогу

У Запоріжжі труять собак та котів: як надати першу допомогу.

У Запоріжжі труять собак та котів: як надати першу допомогу. Фото: pexels.com

Події
01 грудня 2022 10:30

У Запоріжжі почали часто гинути домашні собаки та коти. Власники тварин стурбовані такою ситуацією і бояться, щоби не отруїли і їхніх улюбленців. Vgorode дізнався, що ж робити, щоб врятувати вашого улюбленця або бездомних тварин, які потрапили в біду.

Мешканцям Запоріжжя необхідно бути пильними та стежити за своїми домашніми вихованцями – не лише собаками, а й котами, а у разі, якщо у когось із них з'являться симптоми отруєнням, негайно звертатися до клініки.

Як швидко діє отрута:

Дія препарату: починає діяти приблизно через 2-3 години після потрапляння в організм, відбувається параліч дихальних м'язів, супроводжується виділенням піни з рота, можливе виття. Смерть настає в середньому через 4-5 годин, в окремих випадках можливий триваліший період.

Які симптоми у отруєння:

  • тварина втрачає координацію, у неї підкошуються ноги, її заносить на всі боки;
  • з пащі рясно тече слина;
  • тварина падає і скрегоче зубами, її голова посмикується;
  • у тварини йде піна з рота;
  • тіло зводять судоми;
  • у собаки/кота задишка, прискорене дихання;
  • у тварини – блювання та пронос із кров'ю;
  • тварина стогне;
  • тварина не реагує ваш голос.

Що робити, якщо вашого собаку/кота отруїли:

Після появи перших симптомів необхідно ввести внутрішньовенно тварині легко доступний препарат "піридоксин", він же - вітамін В6 або на крайній випадок внутрішньом'язово з розрахунку одна ампула на кілограм ваги. Це дозволить виграти час. При підозрі на отруєння його можна і потрібно використовувати превентивно, тобто до консультації з ветеринаром (дорого). Цей вітамін нетоксичний навіть у великих дозах, тому навіть якщо потім підтвердиться інша отрута – гірше не буде.

Потім потрібно промити тварині шлунок: влити дві толові ложки 3%-го розчину перекису водню на корінь язика. Після того, як вдасться викликати блювання у тварини, потрібно відразу везти його до клініки. Навіть якщо вам здасться, що тварині полегшало, обов'язковий огляд ветеринара.

Важливо! Якщо у собаки/кота вже почалися неврологічні симптоми, викликати їй блювоту в жодному разі не можна, вона просто захлинеться.

Також нагоді вітамін К1 (фітоменадіон, конакіон) - єдиний ефективний засіб, який прибирає симптоми отруєння: задишку, блювання з кров'ю, пронос з кров'ю, млявість, кров із прямої кишки. Атоксил або будь-який інший сорбент та пляшка води. Це допоможе вивести токсини.

Алгоритм наступний:

1. Викликати блювоту (наприклад, напоїти її теплим соляним розчином (одна чайна ложка на склянку води) або розчином води та перекису водню (у пропорціях 1:1). Якщо не виходить, краще далі не експериментувати, а їхати до клініки. ).

2. Ввести вітамін В6.

2. Напоїти собаку/кота розчиненим у воді Атоксілом або іншим сорбентом.

3. Терміново відвезти тварину до ветеринара.

Як уникнути отруєння?

Нічого доброго на землі зазвичай не валяється, тому найкращий спосіб захистити собаку та кота від отруєння — виховати її так, щоб не підбирала їжу на вулиці, надягати їй намордник чи вигулювати на короткому повідку.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах