Відповіді на 4 найпопулярніших питання про відключення світла у Запоріжжі

Відповіді на 4 найпопулярніші питання про відключення світла у Запоріжжі

Відповіді на 4 найпопулярніші питання про відключення світла у Запоріжжі - фото: freepik.com

Комуналка
23 листопада 2022 12:32

У "Запоріжжяоблаенерго" відповіли на найпопулярніші питання городян про відключення світла.

Чому в графіках постійно одні й ті самі адреси щодня?

Щодня перелік адрес справді не змінюється. Список затверджений різними інстанціями. В ньому можуть лише редагуватись помилки – наприклад, у назвах вулиць.

Щодня змінюється лише послідовність і, якщо потрібно, тривалість відключення кожної черги.

Чому відключають не всіх, а страждають лише "обрані"?

Місцева влада визначила об'єкти критичної інфраструктури, які не можна відключати від світла. Це підприємства водо-, тепло-, газо- та електропостачання, установи державних органів та місцевого самоврядування, правоохоронні та силові структури, лікарні, хлібозаводи та інші. І от якщо будинки споживачів перебувають на одній лінії з цими підприємствами, то їх технічно неможливо відключити так, щоби не порушувати енергопостачання об'єктів критичної інфраструктури. Тому є будинки, де ще ніколи не пропадало світло під час стабілізаційних відключень світла.

Чому одна адреса знаходиться одразу у двох чергах?

Згідно з нормативними документами, багатоповерхівки (9 поверхів і вище) мають два джерела живлення – основне та резервне. І в залежності від схеми енергозабезпечення місцевості ці основні та резервні джерела можуть потрапляти у різні черги – і тоді будинок виявляється одразу у двох чергах.

Однак не потрібно відразу панікувати, що ви точно пів дня проведете без світла. Якщо адреса знаходиться у двох чергах, то це не означає, що світло гаситиме в обидві черги. Електроенергію відключають в одну з двох, але яку саме – можуть визначити лише мешканці конкретного будинку, порівнявши поточні графіки та час, протягом якого в будинку відключається енергопостачання.

Зазначимо, якщо квартири в будинку заживлені від основного джерела, а ліфти від резервного, то ліфти можуть працювати навіть коли будинок відключений за графіком.

Важливо: якщо ваш будинок погашається за графіком обох черг, то потрібно звернутися до "Запоріжжяобленерго" і фахівці розберуться. Про це можна повідомити у коментарях під цією посадою.

Чому бувають затримки з вимкненням та включенням світла?

Фахівці "Запоріжжяобленерго" виділили кілька причин, чому так відбувається:

  1. Щоб увімкнути частину споживачів, спеціалістам потрібно спочатку дістатися обладнання, за допомогою якого здійснюється перемикання. А якщо перед виїздом оголошують повітряну тривогу, то за правилами безпеки персонал не має права виходити на лінії до її скасування.
  2. Іноді терміново вводяться графіки аварійних відключень за розпорядженням НЕК "Укренерго". Тривалість відключення за цими графіками не регламентована – це може бути від 1 години до доби, а може й довше. Буває, що адреси черги, які погашені за графіками погодинних стабілізаційних відключень, збігаються з адресами графіка аварійних відключень. І виходить, що споживачі можуть залишатися без світла більш тривалий проміжок часу, ніж планувалося спочатку.
  3. Може бути пошкоджено електроустаткування. Якщо стабілізаційне відключення збігається з аварійною ситуацією, то світло з'явиться лише коли фахівці "Запоріжжяобленерго" усунуть пошкодження на енергообладнанні.
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах