У Запоріжжі виявили шість випадків захворювання на хворобу Лайма

Як уберегти себе від укусу кліщів, що робити, якщо таки вас вкусили. || Фото: impulsonegocios.com

Сезон кліщів у самому розпалі, а лише за один тиждень у Запоріжжі зареєстровано шість випадки хвороби Лайма або кліщового бореліозу, інфекційного захворювання, яке переносять кліщі. Ця хвороба може супроводжуватися ураженням нервової системи та опорно-рухового апарату.

Як повідомили у Запорізькому обласному центру контролю та профілактики хвороб, з 27 липня по 2 серпня і місті Запоріжжя зареєстровано шість випадків захворювання хворобою Лайма (кліщовий бореліоз). Хворобу, яка вражає нервову систему людини, серце, опорно-руховий апарат і шкіру, переносять кліщі.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У ЦКПХ додали, що щеплення від хвороби Лайма немає. 

Зазначимо, що хвороба Лайма – це інфекційне захворювання, яке переносять кліщі. Спочатку воно може проявлятися почервонінням на шкірі, висипом, жаром, головним болем, втомою. Також у деяких випадках інфекція може "вдарити" по суглобах, серцю, нервовій системі та очам. Лікується хвороба в основному антибіотиками, але головне вчасно здатися лікареві. Якщо лікувати хворобу Лайма неправильно, але можна залишитись інвалідом або навіть померти.

Всього виділяють три стадії розвитку хвороби Лайма:

1. Рання локалізована: виникає через 1-30 днів після укусу кліща, проявляється мігруючою еритемою, що зберігається 2-3 тижні без лікування; на місці укусу кліща виникає червона папула з чіткими краями. У третині випадків хвороба завершується на цьому етапі, в інших – переходить в наступну стадію.

2. Рання дисемінована: виникає через 3-10 тижнів після укусу кліща, проявляється множинними мігруючими еритемами, запамороченнями, мінінгізмом, менінгітом, серцево-судинними блокадами тощо.

3. Пізня, або хронічна: виникає через місяці або й роки після зараження, з’являється неврологічними та ревматологічними проявами з переважним ураженням кістково-м’язової системи (артрити) чи нервової (нейробореліоз, хронічний атрофічний акродерматит).

Нагадаємо, що про те, що робити, якщо вкусив кліщ можете прочитати у нашій статті за цим посиланням.

Последние новости