Гендиректор МАГАТЕ планує інспекційну місію на окуповану Запорізьку АЕС

Гендиректор МАГАТЕ планує інспекційну місію на окуповану Запорізьку АЕС. || Фото: epa.eu/Chrisian Bruna

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі схвилював повідомленнями про те, як російські війська поводяться з персоналом захопленої Запорізької атомної електростанції.

Гроссі намагався організувати місію МАГАТЕ на ЗАЕС, щоб перевірити повідомлення не лише про неналежне поводження з персоналом, а й про вибухонебезпечні речовини, які російські війська розмістили на території станції. Подібні повідомлення поширювалися і на момент захоплення військами РФ Чорнобильської АЕС і підтвердилися, коли окупаційні війська відступили зі станції. Про це Гроссі повідомив в інтерв'ю DW.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Але, незважаючи на дозвіл Росії відвідати ЗАЕС "за певних обставин", директор МАГАТЕ вважає за складне завдання організацію такої поїздки в поточних умовах. Причина в тому, що станція знаходиться в зоні бойових дій, де тривають обстріли, а місія має проходити під контролем не лише ООН, а й України, оскільки Гроссі вважає країну "єдиним легітимним власником АЕС".

Однак голова МАГАТЕ налаштований на швидку поїздку місії на територію станції та обговорить це питання із генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем.

 

Последние новости