Гендиректор МАГАТЕ називає війну "конфліктом" та просить допустити його на ЗАЕС

Гендиректор МАГАТЕ називає війну "конфліктом" та просить допустити його на ЗАЕС. || Фото: epa.eu/Chrisian Bruna

Генеральний директор Міжнародного агентства з автономної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі заявив про загрозу тяжкій ядерній аварії на Запорізькій АЕС.

Так він прокоментував останні повідомлення про бойові дії в безпосередній близькості до Запорізької атомної електростанції та знаходження російських військ у машинному залі станції, про це повідомляється в заяві гендиректора МАГАТЕ.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Ці повідомлення дуже тривожні і ще більше наголошують на важливості візиту МАГАТЕ на Запорізьку АЕС. Я продовжую докладати зусиль, щоб якнайшвидше узгодити та очолити місію безпеки. Це терміново, – заявив Гроссі.

МАГАТЕ не змогло відвідати окупований Росією об'єкт на півдні України ще до початку війни п'ять місяців тому. Гроссі закликає не ставити під загрозу безпеку ЗАЕС, яка є найбільшою у Європі.

– Під час конфлікту такого характеру ядерний об'єкт може бути ненавмисно пошкоджений. Цього слід уникати за будь-яку ціну, – сказав він, називаючи чомусь війну "конфліктом".

Що стосується гарантій, МАГАТЕ продовжує отримувати дистанційні дані гарантій від чотирьох діючих АЕС, але все ще відчуває часткову втрату передачі гарантій з Чорнобиля, сказав генеральний директор.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що 21 липня російські військові затягли щонайменше 14 одиниць важкої військової техніки з боєкомплектом, зброю та вибухівку до машинної зали 1-го енергоблоку ЗАЕС, що дуже небезпечно з точки зору роботи ЗАЕС.

 

МАГАТІ не змогло відвідати окупування Росією об'єкт на півдні України ще до початку війни п'ять місяців тому. Гросси закликає не ставити під загрозу безпеку ЗАЕС, яка є найбільшою в Європі.

"Під час конфлікту такого характеру ядерний об'єкт може бути ненавмисно пошкоджений. Цього слід уникати за будь-яку ціну", – сказав він, називаючи чомусь війну «конфліктом».

Що стосується гарантій, МАГАТІ продовжує отримувати дистанційні дані гарантій від чотирьох діючих АЕС, але все ще відчуває частинкову втрату передачі даних гарантій з Чорнобиля, сказавши генеральний директор.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Енергоатомі, саме 21 липня російські військові затягнули щонайменше 14 одиниць важкої військової техніки з боєкомплектом, зброю та вибухівку до машинної зали 1-го енергоблоку ЗАЕС, що є дуже небезпечним з точки зору роботи ЗАЕС.

Последние новости