МАГАТЕ не радить перезапускати реактори Запорізької АЕС поки триває війна

МАГАТЕ не радить перезапускати реактори Запорізької АЕС поки триває війна. || Фото: uatom.org

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що реактори тимчасово окупованої Запорізької АЕС мають лишатися у стані "холодної зупинки" поки триває війна.

Це пов’язано з тим, що в умовах окупації безпека електростанції знаходиться під загрозою. Про це сказав Рафаель Гроссі у вступному слові на відкритті засідання Ради керуючих агентства у Відні.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Гендиректор зазначив, що ситуація на ЗАЕС залишається нестабільною. Ризик ядерної аварії підвищують регулярні вибухи, атаки безпілотників, обстріли, неодноразові перебої з зовнішнім електропостачанням.

Крім того, Гроссі нагадав про нещодавню пожежу на одній з градирень, внаслідок якої споруду доведеться зносити.

Градирні Запорізької АЕС наразі не використовуються в системі охолодження, оскільки всі шість реакторів перебувають у стані холодної зупинки. Як зазначив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, жоден реактор не буде перезапущено, доки військові дії продовжуватимуть загрожувати ядерній безпеці станції. Він також підкреслив важливість роботи МАГАТЕ на ЗАЕС для мінімізації ризиків ядерної аварії.

Нагадаємо, що 4 вересня Рафаель Гроссі відвідав тимчасово окуповану Запорізьку АЕС, де оглянув градирню, постраждалу внаслідок пожежі у серпні. Це вже п'ятий візит Гроссі на станцію з початку повномасштабної війни.

Раніше повідомлялося, що російські окупанти використовують територію ЗАЕС як базу для обстрілів Дніпропетровщини, зокрема Нікополя та сусідніх громад. Окрім цього, на території станції росіяни зберігають військову техніку та боєприпаси.

Також російська пропаганда продовжує поширювати фейки про можливі "брудні бомби" та нібито плани України атакувати Запорізьку чи Курську атомні електростанції. МЗС України спростувало ці звинувачення.

Последние новости