У Запоріжжі та Вільнянську Держпродспоживслужба не допустила до реалізації майже 400 кілограмів баштанних культур, які містили нітрати.
Як повідомляє обласна Держпродспоживслужба, з початку сезону кавунів і динь Держпродспоживслужба провела 644 експертизи баштанних культур з ринків Запоріжжя і Вільнянська.
Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації
У шести випадках виявлено перевищення максимально допустимих рівнів нітратів у кавунах, а також чотири випадки - у динях. 295 кілограмів кавунів і 165 кілограмів динь не допустили реалізації.
Варто зазначити, що максимальний міст нітратів на кілограм у кавунів до 60 мг/кг, у дині - до 90 мг/кг.
Завідувачка лабораторії одного із запорізьких ринкі Інна Гріцаєнко повідомила, що доросла людина в день має їсти не більше 400 грамів баштанів та додала, що стиглий кавун має бути з чітким малюнком, якщо він полосатий. Він має бути з сухим хвостиком. Він не має бути придавлений, битий. І місце, де лежав кавун, має бути жовтого кольору.
Не рекомендується купувати биті або розрізані навпіл кавуни та дині - цим ви наражаєте себе на небезпеку бактеріального отруєння.
При купівлі баштанних культур на ринках або в крамницях, ви маєте право перевірити документи, які підтверджують безпечність цієї продукції.
gudpss-zp.gov.ua