Військовий збір 5% та податок на посилки від 45 євро: коли ВР може прийняти закон про збільшення податків

Військовий збір 5% та податок на посилки від 45 євро: коли ВР може прийняти закон про збільшення податків. || Фото: gettyimages.com, d3sign

Кабмін схвалив Закон про зміни у Бюджет 2024 з підвищенням видатків на оборону майже на 500 мільярдів та Податкові зміни на 140 мільярдів гривень. Українцям збираються підвищити військовий збір, а також брати податок за посилки з-за кордону вартістю від 45 євро. До чого готуватися українцям та коли ці зміни можуть бути прийняті – Vgorode розповів у цьому матеріалі.

Які зміни хочуть зробити в бюджеті-2024:

Як повідомив заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, у бюджеті передбачається збільшення на 495,3 млрд грн видатків на оборону:

Також передбачається скорочення видатків на 65 мільярдів.

- Для покриття додаткових видатків та забезпечення збалансування показників бюджету передбачено збільшити доходи загального фонду державного бюджету на 214,5 млрд (тут і підвищення податків) + фінансування загального фонду бюджету за борговими операціями на 220 млрд гривень. По податкам - додаткового ресурсу від внесення змін до податкового законодавства очікують в обсязі 138,7 млрд гривень, – написав Железняк.

Для цього хочуть підняти податки в Україні:

Як повідомив нардеп Ярослав Железняк, Кабмін запланував до кінця року додатково отримати в державний бюджет 138,7 млрд грн за рахунок додаткових надходжень від податків. Задля цього пропонують:

Також у законопроекті про підвищення податків від Уряду будуть зміни по оподаткування поштових посилок. Відправлення не будуть оподатковуватися ПДВ до 45 євро. Нагадаємо, що зараз податок не треба платити, якщо посилка коштує менше 150 євро. 

У які терміни ці законопроєкти можуть прийняти

Підвищити податки "завтра" – не вийде. Приблизні терміни прийняття законопроєктів назвав нардеп Железняк:

1. У ВР вже внесли два законопроєкти під номерами 11417 та 11416 в Раду (18.07). Вони вже розписані, тобто терміни пішли.

2. Далі є 14-ть днів на подання альтернативних законопроєктів. Але, якщо буде окреме результативне голосування скоротити строки до 7 днів, то буде 7 днів.

3. Навіть якщо буде скорочені строки до 7-ми днів, то найближчий день коли теоретично можливо перше читання це пʼятниця – 26 липня. Для цього треба ще буде одне голосування, що включити у порядок денний.

4. Потім треба буде в пʼятницю 26 липня провести Комітет по закону і альтернативним до нього, а потім зал.

- Одразу скажу, я в це все не вірю. На закон в найкращий день немає голосів, а в пʼятницю тим більше. Плюс ще два рази треба на технічні рішення 226+ набрати. Але це не всі пригоди. Якщо (а тут вирогідність дуже висока) буде на наступному тижні зміна Кабміну то всі закони попереднього Уряду відкликаються. І ці закони також. І новий Уряд буде знову їх від себе подавати. А це нові строки, – сказав Железняк.

За його словами, найбільш вірогідні дати до першого читання цих законів це 20-ті числа серпня. Далі в теорії друге читання може бути у першій половині вересня. Але там теж багато підводних камінь.

Последние новости