Аномальна спека в Україні: поради, як захиститись від сонячного та теплового удару

Поради, як захиститись від сонячного та теплового удару. || Фото: kiev.politeka.net

В Запоріжжя прийшла аномальна спека, стовпчики термометра піднімаються до позначки 36-38 градусів. У зв'язку з цим, лікарі наголошують на необхідності піклуватись про своє здоров'я та уникаюти надмірного сонячного впливу, оскільки такі умови можуть призвести до теплового або сонячного удару.

Спекотна погода може спричинити сонячний удар, особливо якщо людина тривалий час перебуває під прямими сонячними променями. Тепловий удар також можливий навіть у приміщенні з поганою вентиляцією, наприклад, на кухні. Такі становища негативно впливають на здоров'я, можуть спричинити поверхневе дихання, втрату свідомості та зниження тиску.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Тепловий удар – патологічний стан, пов'язаний із розладом терморегуляції та перегрівом організму загалом. Температура тіла може досягти 40°C і вище.

Сонячний удар – різновид теплового удару, що виникає в випадку місцевого перегрівання голови під впливом прямого сонячного випромінювання.

Причини теплового удару:

Ознаки теплового чи сонячного удару: 

Запам'ятайте, що сонячний та тепловий удари можуть призвести до серйозних проблем зі здоров'ям, тому дотримуйтесь порад лікарів та заходів безпеки під час спекотної погоди.

Коли при сонячному ударі необхідно звернутися до лікаря:

Лікарі рекомендують певні заходи профілактики для уникнення ризиків під час спекотної погоди:

Особливо уразливі перед тепловим чи сонячним ударом – люди похилого віку, діти та ті, у кого є серцево-судинні або ендокринні захворювання, ожиріння або атеросклероз. Для пацієнтів із такими проблемами, рекомендують не відвідувати пляж або утримуватись від активних виходів на вулицю протягом періоду з 10:00 до 16:00.

Лікарі також розповіли про першочергові дії у разі теплового або сонячного удару.

- Не варто перебувати під прямим обдувом кондиціонера. Слід обов'язково чистити його та ставити завжди на легке провітрювання приміщення. Пити чаї та морси кімнатної температури, в жодному разі не газовані солодкі напої, приймати прохолодний душ. Має бути в раціоні більш легка їжа, не жирна, при цьому бажано добре спати та не перевтомлюватися, бо "недосип і перевтома призводить до більшого ризику отримати сонячний та тепловий удар. Будьте уважними до свого самопочуття і здоров'я, – констатувала міжнародна експертка з громадського здоров'я Олена Лукашевич.

Якщо ви помітили, що комусь погано через спеку, то не проходьте повз, а допоможіть, оскільки стан людини може загостритись.

Последние новости