У Запоріжжі працівники та пацієнти одного з медичних закладів міста захворіли ротавірусною інфекцією.
Як повідомляє обласний ЦКПХ, у січні в запорізькому медичному закладі закритого типу ротавірусною інфекцією захворіли 17 людей. Гостру кишкову інфекцію виявили у 15 пацієнтів і двох працівників.
Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації
Наразі стан хворих задовільний, нових випадків захворювання не виявлено. Запорізький обласний центр контролю і профілактики хвороб провів лабораторні дослідження і обстеження контактних осіб.
Зазначається, що ротавірус - одна з форм гострої кишкової інфекції, яка здебільшого виникає в холодну пору року. Інкубаційний період триває до 5 діб. Передавання відбувається контактно-побутовим шляхом.
Нагадаємо, щоб вберегтися від кишкових інфекції та харчового отруєння слід дотримуватися таких правил:
- мити руки або обробляти їх вологими серветками, побутовими дезінфікуючими засобами (антисептиками) після відвідування туалету та перед вживанням продуктів або їх приготуванням;
- приготовані страви вживайте одразу, а у випадку їх зберігання, перед споживанням, піддайте, за можливості, вторинній термічній обробці, зберігайте виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
- не вживайте продукти і напої при найменшій підозрі щодо їхньої якості та з закінченим терміном споживання, зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, який зазначено на упаковці, та дотримуйтесь встановлених термінів зберігання;
- не беріть в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холодильнику);
- звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
- не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживаєте їх сирими.
Варто зазначити, що гостра кишкова інфекція найчастіше потрапляє в організм із зараженою їжею чи водою. Збудники інфекцій перебувають у сирій та погано термічно обробленій їжі тваринного походження (м'ясо, яйця, непастеризоване (сире) молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Якщо з'явились перші ознаки кишкового захворювання (підвищення температури тіла, інтоксикація, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення) необхідно терміново звернутись до найближчої лікарні.