МОЗ закликає вакцинуватися від кору: як дізнатися, чи вже робили щеплення

МОЗ закликає вакцинуватися від кору: як дізнатися, чи вже робили щеплення -|| фото: gettyimages.com, Luis Alvarez

МОЗ закликали українців вакцинуватися від кору на тлі вже зафіксованих випадків захворювання у країні.

Вакцинація – єдиний дієвий захист проти кору. Наразі вакцин проти кору в Україні достатньо. Щепитися можна і за графіком і "наздогнати" щеплення, якщо воно було пропущено.

Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, дитина має отримати дві дози вакцини від кору – у 12 місяців та у 6 років. Однак зараз в Україні продовжується кампанія вакцинації дітей, які пропустили планове щеплення з будь-яких причин, зокрема через війну чи пандемію. Метою кампанії стала вакцинація 260 тисяч дітей віком 2-17 років, які ще не мали щеплень.

Як перевірити, чи є у дитини щеплення від кору?

Трапляються випадки, коли батьки не знають, чи є у них дитина щеплення проти кору. Особливо зараз, коли багато хто втратив медичні документи через війну. У Центрі громадського здоров'я назвали два варіанти, як перевірити, чи була вакцинація від кору:

1. Потрібно звернутися до сімейного лікаря або педіатра та перевірити, чи є запис про щеплення у медичних документах. Цю інформацію вносять до:

2. Попросити лікаря перевірити електронну систему охорони здоров'я, адже туди також вносять дані про щеплення.

Якщо ніде немає записів про те, було щеплення від кору чи ні

Якщо ні в електронній системі охорони здоров'я, ні в меддокументах таких записів немає, необхідно розпочати вакцинацію проти кору спочатку. Варто звернутися до лікаря, який становитиме індивідуальний графік вакцинації для дитини.

Дослідження показали, що введення додаткових доз вакцини є безпечним для здоров'я.

Последние новости