Через стрімке зниження рівня води у річці Дніпро може винукнити масовий мор риби, порушитися баланс екосистеми та нести небезпеку з погіршення епідеміологічної ситуації у Запоріжжі та області. Стало відомо, яких правил слід дотримуватися, щоб вберегтися від кишкових інфекцій та харчового отруєння.
Так, через те, що армія РФ підірвала Каховське водосховище, у Запоріжжі відходить вода від берегів. Це може призвести до зараження ботулізмом та іншими кишковими інфекціями. В ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області наполягають відмовитись від вживання річкової; соленої, в’яленої, копченої риби.
Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації
Як повідомила лікар-епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Тетяна Одинець, щоб вберегтися від кишкових інфекції та харчового отруєння слід дотримуватися таких правил:
- мити руки або обробляти їх вологими серветками, побутовими дезінфікуючими засобами (антисептиками) після відвідування туалету та перед вживанням продуктів або їх приготуванням;
- приготовані страви вживайте одразу, а у випадку їх зберігання, перед споживанням, піддайте, за можливості, вторинній термічній обробці, зберігайте виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
- не вживайте продукти і напої при найменшій підозрі щодо їхньої якості та з закінченим терміном споживання, зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, який зазначено на упаковці, та дотримуйтесь встановлених термінів зберігання;
- не беріть в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холодильнику);
- звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
- не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживаєте їх сирими.
Варто зазначити, що гостра кишкова інфекція найчастіше потрапляє в організм із зараженою їжею чи водою. Збудники інфекцій перебувають у сирій та погано термічно обробленій їжі тваринного походження (м'ясо, яйця, непастеризоване (сире) молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Якщо з'явились перші ознаки кишкового захворювання (підвищення температури тіла, інтоксикація, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення) необхідно терміново звернутись до найближчої лікарні.