У Запорізькій області затримали агентів РФ, які готували теракти проти ЗСУ та СБУ

У Запорізькій області затримали агентів РФ, які готували теракти проти ЗСУ та СБУ. || Фото: t.me/SBUkr

У Запорізькій області нейтралізували агентурну мережу ФСБ РФ. Одним із учасників групи був колишній військовий, а іншим – особистий водій місцевого високопосадовця-чиновника.

За даними слідства СБУ, зловмисники займались підготовкою терактів проти командного складу Сил оборони та співробітників СБУ, які дислокуються на території регіону і залучені до виконання бойових завдань на південному фронті. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Для цього російська агентура збирала "погодинну" інформацію про місця тимчасового базування та маршрути переміщення українських захисників.

Отримані відомості передавали до ФСБ у вигляді електронних геолокацій, медіафайлів і текстових повідомлень через закритий чат у месенджері Телеграм. За координатами ворожих агентів окупанти хотіли здійснити прицільні удари крилатими або балістичними ракетами.

- За координатами ворожих агентів окупанти хотіли здійснити прицільні удари крилатими або балістичними ракетами. Крім того, загарбники розглядали "варіант" фізичної ліквідації українських захисників через приведення в дію вибухівок, які планували встановити в районах базування Сил оборони, – зазначили в СБУ.

Від "кураторів" російські агенти отримали 4 тисячі доларів "авансу" для підготовки терактів.

Контррозвідники своєчасно викрили зловмисників та затримали їх під час виконання ворожого завдання.

- За даними слідства, керівником агентурної групи країни-агресора був мешканець Запоріжжя, колишній військовий. Після початку повномасштабного вторгнення він звернувся до свого брата, який проживає в Санкт-Петербурзі, з проханням "організувати" йому "контакт" з російською спецслужбою, – повідомиляють в СБУ.

Невдовзі у приватній переписці на нього вийшов кадровий співробітник ФСБ, який поставив йому задання розвідувально-підривної діяльності проти України. Для їх виконання зрадник залучив свого знайомого, який працював водієм в очільника однієї з районних адміністрацій Запоріжжя. 

- За вказівкою фсб водій "в темну" використовував посадовця, здійснюючи приховані аудіозаписи його телефонних розмов в автомобілі. Крім того, зрадники "наводили" ворожі повітряні удари на мости та залізничні переїзди на території регіону. Також вони підшукували своїх "однодумців" для потенційного вербування та включення до складу агентурної групи ФСБ, – розповіли у Службі безпеки.

Під час обшуків за місцями проживання затриманих вилучили:

- автомат Калашникова АК-47;
- майже тисячу боєприпасів різного калібру;
- бойові та димові гранати з комплектуючими.

Обом затриманим повідомили про підозру за державну зрада, вчинену в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб. Їм обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Последние новости