Котін розповів, як звільнятимуть Запорізьку АЕС, щоб не допустити ядерної катастрофи

Котін розповів, як звільнятимуть Запорізьку АЕС, щоб не допустити ядерної катастрофи. || Фото: energoatom.com.ua

Вже більше року Запорізька атомна електростанція знаходиться під російською окупацією. Тисячі працівників АЕС стали заручниками, а через постійні обстріли, станція часто втрачає живлення і працює на генераторах. Президент "Енергоатому" розповів, як будуть звільняти Запорізьку АЕС, щоб не допустити ядерної катастрофи.

За словами Петра Котіна, під час обстрілу 9 березня живлення ЗАЕС було пошкоджене. Станція була в режимі блекауту, понад 10 годин працювали дизель-генератори. Після цього лінію поновили і зовнішнє живлення почало надходити на ЗАЕС. Наразі чотири енергоблоки знаходяться у холодному стані, два енергоблоки – у гарячому, пише ВВС.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Також президент ДП "Енргоатом" розповів, що наразі рівень води в Каховському водосховищі – 14,4 метрів і постійно зростає. Проблема з Каховським водосховищем, в першу чергу, стосується екології регіону. І людей, які живуть на березі водосховища. Безпосередньо на АЕС це водосховище не впливає.

- Рівень в цьому ставку може падати, але зараз цього не відбувається. Блоки не працюють і рівень води становить 16,6 метра.
Наразі у нас немає занепокоєння, що там щось станеться. Водночас, якщо в цьому ставку-охолоджувачі рівень буде знижуватися, впаде нижче 12,8 метра, то це буде "мертвий" рівень. Після чого у нас не зможе працювати насос на охолодження систем безпеки, – додав Котін.

Котін додав, що є насоси, якими можна закачувати воду до ставка з водосховища. Ці насоси будуть працювати до рівня 12,8 метра у водосховищі. Тобто загрози для роботи станції не було. За винятком, звичайно, дій росіян. Це основна загроза, яка продовжує існувати на ЗАЕС. Вони, звичайно, можуть зробити так, що вода з цього ставка-охолоджувача витікала. І після падіння рівня у ставку буде проблема для роботи ЗАЕС.

Посадовець розповів, що наразі не має інформації про пошкодження енергоблоків.

- Вони робили свої споруди там, де їх не повинно бути на АЕС. І вони також мінували територію АЕС, навколо станції. Вони втручаються в роботу обладнання. Ми готові туди зайти, але після того, як туди зайдуть наші військові, які проведуть розмінування.
Також є інформація, що вони збираються потягнути з АЕС дуже багато обладнання, – повідомив Котін.

У ЗМІ давно є інформація про те, що Україна готується до контрнаступу, можливо, на Півдні. Котін розповів, що потрібно, щоб на території, де розташована АЕС, безпечно провести контрнаступ.

- Це, скоріше, питання до наших військових. Вони планують цю операцію. Вони безумовно будуть робити так, щоб це було безпечно. Ніхто не збирається атакувати ЗАЕС. Я думаю, що це буде оточення станції. Причому на дуже великій відстані від станції.
Після чого росіяни її залишать. Через те, що фактично вся інша територія навколо буде контролюватися ЗСУ. Тільки такий сценарій я для себе можу уявити. Іншого не може бути. Тому що наші Збройні сили, звичайно, не будуть обстрілювати і створювати загрозу пошкодження ядерного матеріалу, радіаційного вибуху на ЗАЕС, – розповів Петро Котін.

А ось на питання, чи консультуються Збройні сили України щодо безпечного звільнення територій ЗАЕС Котін відповів, що: "Зараз не на часі відповідати на це питання".

Последние новости