Майже сорок країн закликали РФ повернути Запорізьку АЕС під контроль України

Майже чотири десятки країн закликали РФ повернути Запорізьку АЕС під контроль України. || Фото: t.me/energoatom_ua

Країни Європейського Союзу, а також Північна Македонія, Чорногорія, Албанія, Україна, Молдова, Боснія і Герцеговина, Грузія, Ісландія, Ліхтенштейн та Норвегія рішуче закликають РФ вивести свою військову техніку та весь персонал, включно з "Росатомом", із Запорізької атомної електростанції, і повернути повний контроль її законному власнику – Україні.

Як повідомляється у заяві ЄС на Раді керуючих МАГАТЕ щодо ядерної безпеки, захисту та гарантій в Україні, РФ не продемонструвала жодних ознак дотримання резолюцій МАГАТЕ, які стверджують, що "будь-який збройний напад і загроза проти ядерних установок, призначених для мирних цілей, є порушенням принципів Статуту ООН, міжнародного права та Статуту Агентства".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Кожен із семи незамінних стовпів для забезпечення ядерної безпеки та безпеки під час збройного конфлікту, висунутих Генеральним директором МАГАТЕ минулого року, був скомпрометований у результаті агресії Російської Федерації проти України. Інциденти, які могли настати, не сталися. Ядерної аварії з усіма її радіологічними наслідками наразі вдалося уникнути, головним чином завдяки стійкості та самовідданості українського експлуатаційного персоналу. російська федерація має припинити тиск на український персонал. Вони працюють у дедалі меншій кількості та під великим стресом, щоб підтримувати безпеку ЗАЕС, – зазначено в заяві.

Зазначається, що ЄС повністю підтримує роботу МАГАТЕ з надання допомоги Україні у підтримці ядерної безпеки та захищеності, а також у здійсненні гарантій відповідно до зобов’язань України щодо гарантій.

Крім того, країни-підписанти наголошують: жодне фінансування ЄС не надаватиметься проектам МАГАТЕ, які безпосередньо приносять користь Росії чи Білорусі, а експерти ЄС не братимуть участь у зустрічах МАГАТЕ, які відбуватимуться в Росії чи Білорусі.

Учасники закликають Секретаріат МАГАТЕ не запрошувати російських представників високого рівня на заходи, що проводяться МАГАТЕ. Агресора ізолюють від спільноти правових країн і він повинен понести відповідальність.

Последние новости