У Запорізькій області знову зафіксували випадок отруєння грибами. Цього разу постраждали двоє людей.
За інформацією Запорізького центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, випадки сталися з людьми, що вживали у їжу дикорослі сироїжки та страви з них. Гриби були зібрані в посадці біля селища Кушугум. Лікарі надали постраждалим необхідну медичну допомогу.
Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації
- У Запорізькому регіоні ростуть тільки умовно-їстівні гриби. Рекомендуємо відмовитися від вживання в їжу дикорослих грибів, особливо дітям до 12 років, вагітним жінкам, особам із ослабленим здоров’ям та літнім людям. Краще вживати в їжу гриби, які вирощені в промислових умовах, які проходять лабораторний контроль, – наголосили в обласному ЦКПХ МОЗ.
Як повідомляють у запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ, щоб уберегти запорожців від неприємностей фахівці рекомендують:
- ніколи не вживати невідомі вам чи сумнівні гриби;
- не купувати гриби у несанкціонованих місцях торгівлі;
- не збирати гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних і залізниць, тому що гриби вбирають усі з навколишнього середовища і можуть містити в собі різні отруйні сполуки, які отримали з ґрунту та повітря. Тому їх слід збирати лише у лісі чи горах;
- за перших ознак отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою;
- людям зі слабкою системою травлення не слід їсти гриби у великих кількостях. Краще віддавати перевагу штучно вирощеним грибам (шампіньйонам або гливи), які набагато безпечніші за дикі;
- гриби не поєднуються з алкоголем та рибою;
- не збирайте гриби, що ростуть поряд з отруйними;
- гриби потрібно правильно готувати: перед приготуванням їх необхідно проварити у воді не менше 30 хвилин, і тільки потім гасити, смажити, запікати.