Які історичні будівлі втратило Запоріжжя у 20 столітті

Які історичні будівлі втратило Запоріжжя у 20 столітті. || Фото із архива Олега Суворова

До 1960-х років у Олександрівську було багато будинків, які, на жаль, не зберіглися до наших часів.

Так, усі будинки, які вже неможливо побачити на власні очі, свого часу були збудовані на головній вулиці Олександрівська – Соборній, пише запорізькій краєзнавець Роман Акбаш.

Прибутковий будинок Медведкова

Був збудований наприкінці XIX століття на розі Соборної та Базарної вулиць. Належав члену міської управи Акіму Медведкову. Будинок був прибутковим – його приміщення господар здавав у найм. Найвідомішим "арендатором" був елітний олександрівський ресторан "Континенталь". Після війни на місці цієї зруйнованої споруди збудували будинок із сучасною адресою Соборний, 38.

Гостині ряди

Три ряди кам'яних двоповерхових магазинів, розташування яких можна позначити нинішнім Піонерським сквером. Уздовж Соборної розташовувався Верхній гостиний ряд – одразу 12 магазинів, що примикали один до одного. Споруда зруйнована у 1943 році.

Свято-Покровський собор

Кам'яний кафедральний собор Олександрівська було побудовано з 1886 по 1890 роки. Автор проекту храму – відомий архітектор Костянтин Тон. Дзвіниця Покровського собору була найвищою спорудою Олександрівська – 44,8 метра. Храм було демонтовано у 30-ті роки ХХ століття. У наші часи на його місці побудували практично ідентичний собор. Не вистачає лише тієї самої дзвіниці.

Прибутковий будинок Тіпікіна

Був збудований у 1904 році на розі вулиць Соборної та Покровської Належав підприємцю та гласному (депутату) міської думи Івану Тіпікіну. Будинки прикрашали кам'яні орли. Приміщення господар здавав у найм. Найвідомішим "квартирантов" було місцеве відділення Санкт-Петербурзького комерційного банку. Частина будівлі, що виходила на майбутній проспект, була зруйнована в 1943 році.

Театр 15-річчя ВЛКСМ

Будівля була збудована у 1915 році. Тут розташовувалися комерційні установи, такі як Олександрівське товариство взаємного кредитування. Головні прикраси будівлі – напівкруглий еркер у центральній частині, великий маскарон у вигляді покровителя торговців та комерсантів Меркурія та барельєфи левів. У передвоєнне десятиліття у перебудованій будівлі розміщувався Театр 15-річчя ВЛКСМ, тут же працювала трупа театру імені Марії Заньковецької. Споруда була зруйнована у 1943 році. На його місці після війни збудували будівлю театру імені Щорса (нині – Магара). 

Азово-Донський банк

По сусідству з Олександрівським товариством взаємного кредитування (праворуч) була ще одна комерційна установа – місцеве відділення Азово-Донського комерційного банку. Будівлю також було знищено під час Другої світової війни.

Магазин Ланшина з рестораном

Тут же – прямо навпроти театру – розташовувалася ще одна будівля у стилі "модерн". Фасад був цікаво оздоблений – великими арковими вікнами-вітринами та маскаронами у вигляді голів бога Меркурія. Будівля була знесена у 1960-х роках, коли створювалася Театральна площа. Перед демонтажем тут працювали кулінарія та "Варенічна". Ще раніше тут був чи не найкращий ресторан міста.

Последние новости