У Запорізькій області зафіксовано 12 злочинів проти культурної спадщини

У Запорізькій області зафіксовано 12 злочинів проти культурної спадщини. || Фото: mkip.notion.site

Міністерство культури та інформаційної політики продовжує фіксувати військові злочини росіян проти культурної спадщини. На сьогоднішній день у Запорізькій області задокументовано 12 епізодів.

Як повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики, на території Запорізької області злочини проти культурної спадщини зафіксовані у Василівці, Енергодарі, Запоріжжі, Мелітополі, Гуляйполі, Оріхові та селі Мала Токмачка (Пологівський район).

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У Василівці це руйнування будівлі манежу-стайні, а також інших історичних будівель, що входять до ансамблю споруд Василівського історико-архітектурного музею-заповідника "Садиба Попова".

В Енергодарі окупанти пошкодили пам'ятник учасникам АТО, розташований поруч зі школою №2. Він був пошкоджений військовою технікою Росії.

У Запоріжжі загарбники зруйнували фасад, вікна та покрівлю історичної будівлі старого залізничного вокзалу "Запоріжжя-2". Руйнування будівлі зазнало після ракетного обстрілу в березні.

25 травня на Запоріжжі російська армія знову запустила крилаті ракети. Через вибухову хвилю було пошкоджено Обласну універсальну наукову бібліотеку, що на проспекті Соборному.

У квітні ж у Запоріжжі внаслідок ракетного удару було пошкоджено фасади та вікна будівлі головного корпусу санаторію-профілакторію одного з підприємств. Будівля була збудована у 1930-50 роках, розташована на острові Хортиця.

У Мелітополі окупанти увірвалися до краєзнавчого музею. Повідомлялося, що вкрали золоті скіфські вироби. І тут запорізькі силовики відкрили кримінальне провадження.

У Гуляйполі внаслідок обстрілів було частково зруйновано церкву Святого Тихона Задонського.

Також у Гуляйполі обстрілами було пошкоджено вікна старовинної будівлі колишньої синангоги, збудованої ще у 1909 році.

Внаслідок обстрілу Гуляйполя також частково зруйновано фасади та покрівлю старовинного житлового будинку у колишній садибі міщан Мелешкових, зведену у 1910-х роках.

Також через ворожі обстріли в Гуляйполі пошкоджено фасад та вікна старовинного прибуткового будинку, збудованого купцем Борисом Камановим у 1900 році.

Ще в результаті пострілів була пошкоджена будівля Малотокмачанського будинку культури ( село Мала Токмачка, Пологівський район).

В Оріхові через обстріл було пошкоджено фасади та дах старовинної будівлі – колишньої будівлі Генріха Янцена, зведеної наприкінці 19 століття, в якій зараз знаходиться виконком Оріхівської міськради.

Загалом ворог скоїв проти навколишнього середовища 257 злочинів. Найбільше у Київській області – 34, у Донецькій – 32, у Дніпропетровській та Луганській областях – по 23. Найбільше пошкоджень зазнають саме пам'ятки місцевого значення, але є значна частка пам'яток національного значення.

Последние новости