Вартість комунальних послуг у Запоріжжі в жовтні 2024 року

Вартість комунальних послуг у Запоріжжі в 2024 році: скільки прийдеться платити у жовтні. || Фото: novyny.live/Ігор Кузнєцов

Щомісяця мешканці Запоріжжя зіткаються зі значними витратами на комунальні послуги. Саме тому Vgorode вирішив дізнататися та зібрати в цьому огляді актуальні тарифи на електроенергію, воду, газ, опалення, утримання будинків та інші послуги, актуальні для тих, хто проживає у квартирах.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Електроенергія:

З 1 червня почала діяти єдина ціна за світло – це 4,32 гривні за кіловат-годину. Нова вартість за світло встановлена до 1 травня 2025 року. Як зазначили в Міненерго "нічний тариф" на електроенергію, за наявності двозонного лічильника, становитиме 2,16 грн за кВт/год.

Крім того, протягом опалювального періоду (з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року) передбачено пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки, на рівні 2,64 грн/кВт год (при споживанні ними в цей період до 2000 кВт/год електроенергії на місяць).

Місячний обсяг до 2000 кВт*год в опалювальний період тарифікуватиметься по 2,64 грн за кіловат.  Якщо лічильник покаже більше 2000 кВт*год, то доведеться заплатити за тарифом 4,32 грн, причому за весь спожитий обсяг (без дешевих кіловатів до 2000 кВт*год).

Вода та каналізація:

Вартість централізованого водопостачання у місті становить 17,81 гривні за кубічний метр, а водовідведення - 10,56 гривні за кубічний метр. Також усі абоненти сплачують абонплату за водопостачання у розмірі 15,88 гривень та за водовідведення 15,88 гривень. Наприклад, якщо ви спожили 1 куб води за місяць, то вам прийдеться сплатити 31,76 за абонплату водопостачання та водовідведення та 17,81 за саму воду і 10,56 за водовідведення. Загальна сума вийде 60 гривень 13 копійок. 

Зазанчимо, що навіть якщо ви не користуєтеся водою, то вам все-рівно прийдеться щомісяця сплачувати абонплату у розмірі 31,76 гривень.

Газ та його доставка:

Тариф на природний газ на жовтень 2024 року залишається на рівні 7,96 гривні за м&³3;. Окрім того, щомісячно споживачі сплачують за доставку газу. Ціна доставки залежить від обсягів споживання за попередній рік та складає від 0,92 до 1,99 за м&³3;.

Хоча тарифи на розподіл газу, встановлені регулятором для операторів ГРМ, залишаться незмінними, сума в платіжці може змінитися. Вона залежить від обсягу спожитого газу за попередній газовий рік - з 1 жовтня 2023 по 30 вересня 2024 року.

Щоб самостійно розрахувати плату за доставку газу на 2025 рік, потрібно:

Опалення:

Вартість централізованого опалення суттєво залежить від площі квартири та рівня споживання тепла. У середньому за опалення у Запоріжжі доведеться сплатити від 900 до 3200 гривень (в залежності від площі вашої квартири). Вартість може варіюватися залежно від площі квартири та індивідуальних умов)​

Також щомісяця потрібно оплачувати і абонентську плату за опалення. Споживачі, у чиїх будинках встановлені загальнобудинкові лічильники, платитимуть 24 гривені на місяць, ті, у кого лічильників немає – 18,96 гривень.

Утримання будинку:

За утримання будинків та прибудинкових територій мешканці багатоквартирних будинків платять від 4 до 6 гривні за квадратний метр житла. Варто зазначити, що якщо у вас ОСББ, то ця сума може бути іншою, в залежності від того, який тариф обраний у вашому будинку за квадратний метр житла.

Вивіз сміття:

Тариф для населення з поводження з побутовими відходами на одну особу в місяць складає:

Інтернет та телебачення:

Вартість домашнього інтернету коливається в межах 150-400 гривень на місяць залежно від обраного провайдера. Пакетне телебачення коштує близько 100-150 гривень на місяць.

Середні витрати:

З урахуванням всіх комунальних послуг, мешканці середньої квартири в Запоріжжі щомісяця сплачуватимуть від 1800 до 4500 гривень, залежно від споживання електроенергії, газу, а також опалювального сезону.

Последние новости