Києво-Печерську Лавру зареєстрували як монастир у складі ПЦУ: що це означає

Києво-Печерську Лавру зареєстрували як монастир у складі ПЦУ

Києво-Печерську Лавру зареєстрували як монастир у складі ПЦУ фото: Kievgallery

Події
03 грудня 2022 09:50
Автор: Юлия Булыга

Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру зареєстрували як монастир у складі Православної церкви України. Зміни було внесено до Єдиного державного реєстру 2 грудня. Очолить монастир Митрополит Київський та всієї України Епіфаній.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Vgorode писав, що 12 листопада в Мережі з'явилося скандальне відео, зняте в Києво-Печерській Лаврі. До кадру потрапила молитва про Росію. У співі було чути "Дзвін пливе, пливе над Росією... Прокидається Матінка - Русь".

Представники УПЦ спочатку заявили, що відео є фейком, який нібито було підлаштовано ПЦУ. Проте пізніше намісник Києво-Печерської Лаври Павло (Лебідь) офіційно визнав, що скандальна пісня справді звучала на одному з молебнів. Співали її парафіяни у присутності священика Захарія.

СБУ зайнялася вивчення подробиць події, а 22 листопада слідчі прийшли до Лаври з обшуками.

Що означає реєстрація статуту монастиря

1 грудня Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру зареєстрували як монастир у складі Православної церкви України. Про це повідомив заступник голови Управління зовнішніх церковних зв'язків УПЦ ПЦУ Євстратій Зоря.

Відомості про цю юридичну особу у складі Помісної церкви внесли до Єдиного державного реєстру 2 грудня. Це означає, що з'явилася юридична особа, яка може отримати у користування майно храми та приміщення. Це створює вибір для ченців та віруючих людей – залишатися з УПЦ МП чи ПЦУ.

Зоря пояснив, що рішення не було прийняте поспіхом. Священний Синод ПЦУ ще у травні вирішив створити чоловічий монастир з назвою "Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра", який мав би статус юридичної особи і, відповідно, отримував законне право звертатися із запитом про надання храму для богослужінь і приміщень. для монастирської праці.

Проте реєстрація статуту монастиря не змінює статусу майнового комплексу Лаври. Комплекс був і залишається державною власністю. Частиною комплексу (Верхня Лавра) користується заповідник та інші державні структури, частина передана у користування монастирю Московського патріархату та Київської митрополії МП в Україні, а також навчальному закладу.

Подальшу долю користування комплексом, швидше за все, буде вирішено після завершення розслідування, яке майно та на яких підставах було передано у користування структурам МП.

Реакція Ткаченка

Міністр культури Олександр Ткаченко також спростував передачу Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври до ПЦУ.

За словами урядовця, Верхня Лавра і раніше була у користуванні ПЦУ. Наразі завершився процес реєстрації юридичної особи ПЦУ на території Національного заповідника "Києво-Печерська лавра", в монастирі, що знаходиться навпроти території Верхньої Лаври і входить до відання заповідника. Це означає, що змінюється назва та уточнюється адреса. Реєстрація нової юридичної особи не створює нових майнових прав.

Ткаченко нагадав, що власником усієї Києво-Печерської Лаври є Україна. Однак держава справді обтяжена угодами, укладеними у різний час та на різних умовах.

Днями РНБО прийняла рішення доручити Кабінету Міністрів України протягом двох місяців перевірити правові підстави та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке знаходиться на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Після завершення заходів буде ухвалено законні рішення.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах