Окупанти у Запорізькій області мобілізують чоловіків, які отримали російські паспорти

Окупанти у Запорізькій області мобілізують чоловіків, які отримали російські паспорти.

Окупанти у Запорізькій області мобілізують чоловіків, які отримали російські паспорти. Фото: bigkyiv.com.ua

Події
24 вересня 2022 14:56

У Російській Федерації розпочалася так звана "часткова мобілізація", яку оголосив президент РФ Володимир Путін. Забирати до лав окупантської армії почали чоловіків і на тимчасово окупованих територіях України. Зокрема, вручають повістки на захоплених територіях у Запорізькій області.

Як повідомили у зведенні Генерального штабу Збройних сил України 24 вересня, у прикордонному селі Харківської області затримали росіянина, який утік від мобілізації

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Чоловікам призовного віку, що відмовились від українського громадянства та отримали паспорти Російської Федерації окупаційна влада розпочала вручення повісток про мобілізацію, – йдеться у повідомленні.

На тимчасово окупованій території загарбники проводять псевдореферендуми. Через низький відсоток відвідування "виборчих дільниць" працівники "виборчих комісій", в супроводі озброєних військовослужбовців збройних сил Російської Федерації, ведуть збір підписів місцевих жителів безпосередньо в місцях їх проживання.

Умовою для мобілізації є російський паспорт, видачею якого росіяни займаються на окупованих територіях.

Якщо хтось став жертвою чи свідком мобілізації до російської армії, потрібно звернутися до чат-боту.

У Мінінтеграції радять чоловікам, яких хочуть мобілізувати росіяни на тимчасово окупованих територіях, всіляко уникати отримання повістки, а у разі незаконного призову здаватися в полон ЗСУ.

Насамперед – спробуйте використати різні формати саботажу призову:

  • уникайте особистого отримання повісток та дзвінків з окупаційних "військкоматів";
  • змініть номер телефону або тимчасово припиніть його використання, якщо він відомий окупаційній владі;
  • змініть місце проживання та не повідомляйте про нього;
  • якщо на вас вийшли, не відмовляйтеся прямо від "винності", а обґрунтуйте причини, чому не можете служити, наприклад, стан здоров'я, релігійні переконання тощо. Причину бажано довести документами, тому підготуйтеся.

Що робити, якщо вас призвали:

  • за першого безпечного випадку здавайтеся в полон ЗСУ та повідомляйте, що ви громадянин України. Тоді ви тільки жертва військового злочину і згодом повернетеся додому живими;
  • пам'ятайте: рано чи пізно винні у незаконній мобілізації вас у ЗС РФ понесуть кримінальну відповідальність відповідно до ст. 438 ККУ або до МКС за порушення ст. 8-2(b) xv Римського статуту;
  • не виконуйте незаконні накази, які можуть призвести до жертв серед цивільного населення, до руйнування цивільної інфраструктури. А якщо ні, то ваші дії кваліфікують як злочин без терміну давності навіть за умови примусового призову».

Детальніше можна проконсультуватися, зателефонувавши на гарячу лінію за номером: +38-098-342-79-31.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах