Чи можуть комунальники ремонтувати спільний трубопровід у квартирі без згоди власника?

До чого призводить не надання доступу для проведення аварійних робіт: чи мають право комунальники проводити роботи на спільних трубах у вашій квартирі

До чого призводить не надання доступу для проведення аварійних робіт: чи мають право комунальники проводити роботи на спільних трубах у вашій квартирі

События
17 августа 2021 18:37

Минулого тижня працівники керуючої компанії “Місто для людей” в присутності правоохоронців зрізали петлі на дверях однієї з квартир будинку №24 по проспекту Соборному та провели заміну ділянки вертикального трубопроводу. На такі міри управлінці були вимушені піти, причиною стала категорична відмова власника квартири надати доступ до труби слюсарям для проведення термінових робіт. Два тижні вмовляння з боку представників компанії та сусідів, які весь цей час не мали холодної води, нічого не дали. Тому довелось знімати двері та проводити ремонт.

Працівники компанії в присутності правоохоронців та свідків відкривають двері для проведення ремонтуПрацівники компанії в присутності правоохоронців та свідків відкривають двері для проведення ремонту

Як повідомили в керуючій компанії, 27 липня надійшла аварійна заявка з будинку №24 по проспекту Соборному. Люди скаржились, що квартира зверху заливає їх. Аварійна бригада виїхала на місце, і для того, щоби локалізувати аварію, перекрила водопостачання в цьому будинку. 

“В ході обстеження інженерних мереж мешканці надавали доступ нашим співробітникам, крім однієї квартири, мешканець якої навідріз відмовився пускати слюсарів. Тим не менш, наші співробітники розуміли, що неполадка, яку необхідно усунути, знаходиться саме в цьому помешканні. Неодноразово звертались до мешканця цієї квартири, вмовляли і переконували впустити слюсарів, щоби вони могли виконати свою роботу і забезпечити водопостачання в будинку”, - повідомили в прес-службі компанії. 

Чи можуть комунальники ремонтувати спільний трубопровід у квартирі без згоди власника? фото 1Чи можуть комунальники ремонтувати спільний трубопровід у квартирі без згоди власника? фото 1

Ситуація погіршилась, коли у зв'язку з плановими роботами на котельній в Олександрівському районі вимкнули гаряче водопостачання. Отже, мешканці залишились і без холодної, і без гарячої води. Після проведення ремонту, воду нарешті подали у всі квартири. Для проведення робіт знадобилось не більше години. А через сусіда, мешканцям довелось чекати близько двох тижнів без води.

До слова, бувають випадки, коли аварійні роботи на вертикальних трубопроводах виконуються через розбивання стіни у під'їзді, хоч це і неправильно. Але бувають будинки, де з під’їзду до вертикального трубопроводу дістатись неможливо, бо труби проходять всередині квартири. 

Так сталось і при необхідності замінити ділянку труби в будинку по вул. Шкільній, 7. Почала протікати вертикальна труба каналізації, тож її треба було замінити. Але в даному випадку мешканець однієї з квартир надав доступ добровільно.

Як зазначив юрист керуючої компанії, Закон України “Про Житлово-комунальні послуги” передбачає, що в разі аварійної ситуації, управлінці мають право пройти в приміщення і виконати роботи, необхідні для нормального життя всіх співвласників багатоквартирного будинку. Особливо, коли йдеться про безпеку життя, здоров’я та майна людей. В багатоквартирному будинку повинен бути забезпечений вільний доступ до загального майна будинку: для використання власниками і наймачами приміщень, для поточного і капітального ремонту керуючої організацією. (в п. 7 № 2189-VIII ЗУ “Про житлово-комунальні послуги”).

Тому байдужість до загальної біди може коштувати не лише тимчасових незручностей від проведення ремонту задля спільного комфорту всіх співвласників, але і примусового відкриття дверей.

Як щодо планового ремонту? Яку відповідальність несуть власники квартир, якщо недопускають ремонтні бригаду в квартиру для ремонту спільних комунікацій у будинку?

У такій ситуації компанія складає акт про відмову в доступі. Потім справа передається безпосередньо в суд. Особливо це важливо в ситуації, коли комунікації вимагають термінового, часом аварійного ремонту. В такому випадку всю відповідальність за можливі наслідки аварій несе власник приміщення, що не пустив в квартиру представників керуючої компанії або підрядника. Якщо в період, поки компанія через суд домагається доступу до загального майна будинку для проведення аварійних або відновлювальних робіт, трапиться прорив труби або інша аварія, то всю заподіяну шкоду буде відшкодовувати власник приміщення, куди не змогли потрапити ремонтні бригади (ч.7, 2 ст. 1060 ЦК України). Збиток та іншу шкоду при цьому стягуються з власників через суд.

Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях