Опале листя – не сміття?

Чи можна спалювати опале листя? Фото: freepik

Чи можна спалювати опале листя? Фото: freepik

События
07 декабря 2020 12:55

Прибирання опалого листя - одна з сезонних робіт, яку щоосені виконують комунальні служби міста. Співробітники керуючої компанії "Місто для людей" також прибирають опале листя на прибудинкових територіях будинків, що перебувають в обслуговуванні компанії. 

Це обумовлено не лише необхідністю підтримувати чистоту, але і безпекою. Адже намокле під осіннім дощем листя на пішохідній доріжці може стати причиною падіння людини. Для робіт залучають велику кількість людей і техніки. Адже листя необхідно не лише прибрати, але й вивезти. Щоосені на це витрачаються кошти як на оплату праці, так і на паливо та обслуговування автомобілів, залучених у прибиранні.

Чи можна спалювати опале листя?

Спалювати опале листя не можна. Фото: freepikСпалювати опале листя не можна. Фото: freepik

Деякі містяни у віддалених районах часто вирішують проблему, наражаючи на небезпеку себе і всіх навколо, спалюючи листя. 
Дим, що виникає при його згорянні, має не лише неприємний запах, він надзвичайно шкідливий для організму людини. Кількість забруднюючих атмосферу речовин, що містяться в ньому, в багато разів перевищує допустимі норми. Якщо ж до вогнища потрапить сміття, наприклад, пластик, то при горінні в повітря виділяється більше 70 різноманітних небезпечних речовин. Щоби запобігти цьому влада виписує штрафи несвідомим громадянам, але часом їх це не зупиняє.

Турбота про довкілля

Листя, що залишається під деревами, захищає рослини від морозу. Фото: BBCЛистя, що залишається під деревами, захищає рослини від морозу. Фото: BBC

Питання екології та захисту довкілля стоїть гостро в усіх індустріальних містах. Запоріжжя - не є виключенням. І поводження з опалим листям - важлива складова довкілля у місті.
Останнім часом все гучніше звучить думка, що листя варто залишати під деревами не лише у парках та скверах для збереження ізоляційного шару, грунтової вологи та захисту коріння від промерзання, як того вимагає чинне законодавство (пункт 9.1.19 Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 №105), а навіть у дворах житлових будинків. На думку експертів, листя, що залишається під деревами, захищає рослини від морозу. Взимку земля без шару листя промерзає значно глибше. Опале листя стає прихистком для комах, захищає дерева від патогенних мікроорганізмів, а також є чудовим природним добривом. В багатьох європейських країнах вже давно відмовились від прибирання листя під деревами. Замітають лише доріжки.

Тож чи варто прибирати опале листя?

Тож чи варто прибирати опале листя? Фото: freepikТож чи варто прибирати опале листя? Фото: freepik

Фахівці керуючої компанії “Місто для людей” переконані, що у цьому питанні необхідно зберігати баланс. Листя з газонів необхідно прибирати в таких місцях, де на ньому осідає велика кількість шкідливих речовин, наприклад, біля автомобільних доріг, або поблизу хворих рослин. Обов’язково мають забезпечуватись умови для безпечного користування пішохідними доріжками. А ось у парках, скверах та у зелених зонах не варто прибирати листя. 

Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях