ТОП-5 боржників Запоріжжя разом заборгували управлінцям 2,5 млн грн

ТОП-5 боржників Запоріжжя разом заборгували управлінцям 2,5 млн грн

ТОП-5 боржників Запоріжжя разом заборгували управлінцям 2,5 млн грн

Общество
05 мая 2021 15:20

Сумарний борг лише п’яти будинків - найбільших боржників перед “Місто для людей” - складає 2 491 056 гривень. Через такі заборгованості сусідів, мешканцям, які вчасно сплачують за управління будинком, доводиться довго чекати на омріяні ремонти. Тож керуюча компанія активізувала роботу з боржниками.

ТОП-5 будинків боржників:

1. Олександрівська, 87

621381,888

2. Соборний проспект, 96

481992,356

3. Нагнибіди, 15

464479,685

4. Новгородська, 3

462208,443

5. Воронезька, 30

460996,613

Розглянемо детальніше приклад будинку по вул. Нагнибіди, 15. Більшість мешканців сплачує за послугу управління вчасно. Але є окремі боржники, більше 20%, через яких не відбувається накопичення для проведення поточного ремонту. Шість квартир мають заборгованості від 22 до 32 тисяч гривень, сумарно їхній борг складає 148 тисяч. Ще десяток квартир заборгували від 11 до 17 тисяч гривень - разом це 137 тисяч. Ці кошти могли б стати новими каналізаційними випусками, відремонтованою покрівлею, або косметично оновленими під’їздами. 

Відремонтована покрівля одного із будинківВідремонтована покрівля одного із будинків

Проте в кожному будинку, навіть в тих, що очолили ТОП-неплатників, проживають люди, які завжди вчасно і повністю сплачують за послугу управління. Саме завдяки цим людям забезпечується електропостачання для освітлення в під’їздах, роботи ліфтів, насосів підкачки води, завдяки цим мешканцям працює аварійна служба, яка ліквідує аварії не дивлячись на те, є на будинку борг, чи ні, виконуються інші планові роботи - дератизація, дезінсекція, перевірка димовентиляційних каналів, надіються інші послуги, що входять в тариф. Такі мешканці звертаються із справедливим зауваженням: “Чому не виконуються ремонти, якщо я сумлінно сплачую?” 

Ремонт м'якої покрівліРемонт м'якої покрівлі

Нещодавно до керуючої компанії звернулась жінка з проханням полагодити шиферну покрівлю пошкоджену під час негоди. Через те, що сусіди не сплачували за управління і накопичили борги, коштів для проведення невідкладного поточного ремонту на будинку не було. І жорстока іронія долі полягає в тому, що саме ця жінка - чи не єдина, хто сплачує справно. І саме над її квартирою пошкодився шифер. Такі мешканці часто наполягають на стягненні заборгованості з сусідів. Тож керуюча компанія розпочала активну роботу з боржниками: проводить інформування боржників через смс-повідомлення або телефонні дзвінки. А якщо нагадування не працює, і боржник не сплачує борг, або не підписує договір про реструктуризацію, керуюча компанія змушена звернутися до суду, щоби стягнути заборгованість. 

Керуюча компанія "Місто для людей" ремонтує багатоквартирні будинкиКеруюча компанія "Місто для людей" ремонтує багатоквартирні будинки

Є також окрема категорія боржників - це будинки, які начебто пішли в ОСББ, але при цьому договірні відносини з керуючою компанією не розірвали. Що це означає? Те, що керуюча компанія продовжує сплачувати за послугу електропостачання в такі будинки монополісту. Наприклад пр. Соборний, 96. Тут борг лише 10 мешканців складає більше 100 тисяч гривень. Зі 108 квартир 15 таких, що заборгували більше 5 тисяч гривень. Ще 19 квартир заборгували від 4 до 5 тисяч гривень. Одиниці мешканців регулярно сплачують по рахункам, усвідомлюючи, що акт прийому-передачі будинку все ще не був складений, а договір на обслуговування не був розірваний. 

Ремонт піддашківРемонт піддашків

Норми господарського та цивільного права обумовлюють те, що взаємовідносини керуючої компанії та мешканців здійснюються на основі договору. Якщо такий клієнт відмовиться платити борг,керуюча компанія муситиме стягувати заборгованість через суд. В такому випадку на плечі боржників ляже не лише борг, але й індекс інфляції та судовий збір. Також керуюча компанія має право звернутися до виконавчої служби для примусового стягнення заборгованості. Згідно з чинним законодавством (ЗУ«Про виконавче провадження») виконавча служба стягує збір на суму заборгованості в розмірі 10%, арештовує все майно, крім цього, боржнику обов’язково потрібно буде покрити витрати виконавця та авансовий внесок. Більш того, нещодавно Мін’юст постановив, що з цього року банки можуть автоматично списувати кошти з рахунків боржників, які потрапили до автоматизованої системи виконавчого провадження для виявлення й арешту коштів на рахунках у всіх виконавчих провадженнях. Відтепер на вимогу виконавців банки надають інформацію не лише про наявність рахунків боржника, а і їх номери та залишки коштів на них.

Оновлення зливоприймачаОновлення зливоприймача

Весь цей час, поки ОСББ функціонували без законних підстав, саме ми сплачували за електропостачання місць загального користування, роботу ліфтів, підкачуючих насосів. Наша аварійна служба цілодобово чергувала і реагувала на виклики. А мешканці, які сплачували за послугу управління чекали на омріяні ремонти. Тож нагадуємо, якщо у вас накопичився борг, і через якісь обставини ви не можете його погасити, ви можете звернутись за укладанням договору про реструктуризацію. Для подачі заявки можна звернутися на гарячу лінію керуючої компанії "Місто для людей" 067 400 10 08, або заповнити форму зворотного зв'язку на сайті компанії mdl.com.ua.

ТОП РАЗДЕЛА
Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях