Жива вода з бельгійського Cпа

Жива вода з бельгійського Cпа

Жива вода з бельгійського Cпа

Досуг и еда
30 июля 2021 10:55

Бельгія – невелика європейська країна, яка за площею посідає 136 місце у світі, з населенням близько 11 млн осіб. У ній три державні мови – французька, німецька і нідерландська. Межує з Францією, Німеччиною і Нідерландами. Попри незначну величину і порівняно молоду державність (Бельгія отримала незалежність від Нідерландів 1839 року), саме ця країна подарувала світу саксофон, фестивалі, картоплю фрі та SPA.

Саме так, назва всіх водних курортів у світі походить від бельгійського містечка Спа, розташованого в південній провінції Бельгії – Льєжській, у передгір'ї Арденн. Це невелике місто було відоме завдяки своїм цілющим джерелам ще за часів Римської імперії, а дехто з істориків переконаний, що назва походить від римського слова sparsa – «той, що виливає», «той, що фонтанує». За іншою версією вона пов'язана з валлонським словом espa – «фонтан» (Валлонія – частина Римської імперії, де було розташовано поселення). Стародавні римляни зналися на лікувальних водах, про що в своєму трактаті «Природнича історія» писав давньоримський письменник-ерудит Пліній Старший.

Фото: depositphotosФото: depositphotos

Після занепаду Риму місто регулярно переходило від французів до нідерландців. Утім, історія розвивалася, а Спа як європейський курорт жив своїм життям. Починаючи з XIV століття вся європейська аристократія регулярно вирушала туди позбуватися за допомогою мінеральних вод усіляких хвороб – від простуди до артриту. І багатьом вода допомагала, особливо при лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту, серцево-судинних, хвороб опорно-рухової системи, анемії і гінекологічних недуг.

У Спа і околицях налічується близько 20 мінеральних джерел. Деякі розташовані в лісі, що робить їх особливо привабливими для туристів. Саме у Спа не лише пили цілющу воду з джерел, а й вперше організували її постачання в глечиках  спочатку сусідам – до Англії та Франції, а згодом і по всьому світу. Нині мінеральна вода SPA Reine посідає перше місце серед 2 000 марок мінеральних вод у Європі та провідні позиції з продажу в країнах Бенілюксу.

Фото: depositphotosФото: depositphotos

Спа – перший у світі офіційний бальнеологічний (той, що лікує водами) і грязелікувальний курорт, чий статус закріпився за часів Середньовіччя. Всі відомі до Спа курорти з мінеральними джерелами, як і відкриті згодом, називаються SPA-курортами саме на честь бельгійського містечка. 1717 року до Спа приїжджав попити лікувальної води російський імператор Петро Перший. Там він жив кілька місяців і випивав по 20 склянок мінеральної води на день. Імператор залишив по собі довгий захоплений напис, викарбуваний на камені. На честь приїзду імператора зведено павільйон Петра Першого (Poûhon Pierre  le-Grand) з одним із найпопулярніших джерел. А на честь французького принца Конде названо ще одне джерело. Майже всі джерела мають назву або названі на чиюсь честь, як, наприклад, бювет, який побудував на свої кошти граф Бургсдорф та дав йому назву Жеронстер (Source de la Géronstère) на честь давньогрецького героя Герострата, який хотів увійти в історію.

Бювет Петра Великого. Фото: depositphotosБювет Петра Великого. Фото: depositphotos

Спа був такий популярний у XVIII столітті, що його часто називали «кафе Європи». Активно розбудовували місто і дали назви багатьом центральним вулицям британці. Саме у Спа 1764 року було відкрито перше у світі казино La Redoute – одна з головних пам'яток міста. Сьогодні Спа крім джерел Петра Першого, Принца Конде, найдавнішого джерела Совеньєр (Source de la Sauvenière) і ще двох десятків відомий завдяки SPA-комплексу Thermes de Spa. Спроєктований швейцарським архітектором Петером Цумтором (лауреатом Прітцкерівської премії) у 1996 році, він залишається одним із найпопулярніших SPA-центрів світу. Розрахований на 35 тисяч гостей на день, він складається з двох величезних басейнів із термальною водою, розташованих частково  під дахом, частково просто неба. Підводні течії, масажі, водоспади приваблюють тисячі туристів. Водних гірок та інших традиційних для аквацентрів розваг тут немає: бельгійці – люди серйозні. На другому поверсі комплексу обладнані лазні, сауни, хамами, джакузі, масажні кабінети – все для додаткового відпочинку.

Спа-комплекс Thermes de Spa. Фото: depositphotosСпа-комплекс Thermes de Spa. Фото: depositphotos

Місто Спа знамените ще і гоночною трасою Формули-1 – Спа-Франкоршам. Прихильники автоспорту з'їжджаються сюди, щоб стати свідками найвідомішої гонки у світі. Та перш за все це місто-водолікарня, а вже потім – місто перегонів.

Фото: depositphotosФото: depositphotos

Важливо зазначити, що завдяки величезній популярності Спа курорти з лікувальними водами почали відкривати не лише в Європі, а й в усьому світі. Це і Баден-Баден, і Карлові Вари, і Абано-Терме, й, звісно, українські Косино, Велятино, Моршин, Трускавець, Куяльник та багато інших. Українські SPA-курорти також називають за містами, в яких розташовані джерела. У цих населених пунктах, як і в Бельгії, збудовані санаторії, готелі, й кожен, хто бажає поліпшити здоров'я. Українські курорти намагаються не відставати від знаменитого бельгійського Спа. А останнім часом, коли подорожі обмежили, українські SPA-міста стали особливо популярними. Вони приймають, звичайно, не по 35 тисяч туристів на добу, але все ж чималу кількість гостей. Приємно, що Україна у цій справі запозичила найкраще від Бельгії – від бюветів із мінеральною водою до SPA-комплексів, наприклад, у Берегове або Косино.

Спа-курорт у Берегово. Фото: depositphotosСпа-курорт у Берегово. Фото: depositphotos

Матеріал підготовлений за сприяння спонсора проєкту "Так, це з Бельгії" – ТМ Grimbergen.

Читай також у проєкті "Так, це з Бельгії":

Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях